avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Definitivat consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Definitivat consilier juridic

Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea examenului de definitivat dupa 2 ani de Uniune sau poate fi admis din oficiul in randul consilierilor juridici definitivi? Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Sissi17 , utilizator 13:02, 10 Aprilie 2021
Am gasit in legea 51/1995 : "Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine". Daca este prevazut in lege ar trebui ca in cadrul fiecarui barou sa tina cont ma gandesc..........
Foarte bine gandit. Ar trebui sa tina cont. Partea care nu este ok este faptul ca legea 514/2004 nu acorda competenta de a organiza examenul de definitivat niciunei institutii. Din ceea ce cunosc eu barourile nu recunosc examenul de definitivat organizat de niciuna dintre asociatiile consilierilor juridici.
Parerea nea este ca daca cineva doreste sa intre in avocatura este mult mai usor si mai normal sa sustina examenul de primire in profesie ca stagiar apoi sa se definitiveze.
Sustine examenul de primire in profesie dar apoi nu mai este necesar sa efectueze stagiul ( langa un avocat pe care sa il plateasca ) si sa dea examen de definitivat;
Examenul de definitivat unde-l sustii ca sa fie recunoscut de barou? Cine are competenta legala de a organiza examenul de definitivat?
Cum sa platesti avocatul la care faci stagiul? Consider ca un avocat stagiar are cunostintele necesare pentru a-si cunoaste drepturile si a nu fi escrocat tocmai de catre maestru. Destul ca sunt taxele de la barou super exagerate (alea macar sunt legale pana se vor uni avocatii si vor lua atitudine).
Definitivatul in profesia de avocat se obtine in doua moduri: prin examen la barou sau prin urmarea cursurilor Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Adrian Copil, Consilier juridic
In practica asa se intampla , daca nu iti permiti sa platesti un maestru ai toate sansele sa nu ai la cine sa iti faci stagiul.Mai sunt bineinteles cazurile cand ai o ruda avocat sau cunostinta care te ajuta si nu mai tebuie sa platesti dar in rest.....

Alte discuții în legătură

Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat ca avocat definitiv? aleodor27 aleodor27 In conditiile in care un consilier juridic cu vechime de peste 5, daca nu a fost si nu este inscris in Colegiul consilierilor juridici sau in alte asociatii, ... (vezi toată discuția)
Dobandire calitate avocat definitiv laura-jurist laura-jurist buna ziua mai este valabila precizarea referiotare la persoanele care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat au indeplinit ... (vezi toată discuția)