avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Definitivat consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Definitivat consilier juridic

Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea examenului de definitivat dupa 2 ani de Uniune sau poate fi admis din oficiul in randul consilierilor juridici definitivi? Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Sissi17 , utilizator 13:02, 10 Aprilie 2021

abcdeadi a scris:

Cred ca gresiti. Interesati-va la UNBR. Eu nu cunosc vreun barou care sa recunoasca definitivatul organizat de CCJ. Cea mai buna informatie o primiti de la UNBR.
[/quot/]

Am primit un raspuns oficial de la un Barou : Barourile recunosc de ani de zile examenul de definitivat in profesia de consilier juridic organizat de Colegiul Consilierilor Juridici.

Chiar daca s-ar putea sa aveti dreptate in sensul nu exista un cadru legal, insa practica exista.


art. 20 alin. 5 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat « Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare prevăzut la alin. (1), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine. »
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
PERESCU ANDREEA, Consilier juridic
Asa este andreea, UNBR recunoaste examenul de definivat organizat de CCJ iar pentru consilierii juridici definitivi cu vechime de peste 5 ani UNBR organizeaza examen separat de intrare in avocatura, direct ca avocat definitiv. Examenul pentru dobandirea calitatii de avocat definitiv pentru cei cu vechime in specialitate este organizat de UNBR in acelasi timp cu examenul pentru dobandirea calitatii de avocat stagiar. Exista aceasta practica de mai multi ani in UNBR.
Buna ziua,

Am indeplinit functie de Consilier Juridic incepand cu luna mai 2008 si pana in decembrie 2014, fapt dovedit prin carnetul de munca si adeverinte de vechime de la angajator.

In octombrie 2010 am sustinut cu succes examenul de definitivat in profesia de Consilier juridic.

Am emigrat in Germania in ianuarie 2014 si nu am mai practicat profesia.

Acum doresc sa sustin examenul de primire in profesia de avocat si apoi sa fiu inscrisa in tabloul avocatilor definitivi cu scutire de examen pt. definitivi.

Am urmatoarele 2 intrebari, la care va solicit respectuos sa imi acordati un raspuns:

1. Vechimea am adunat-o in perioada 2008-2014 (neintrerupti).
Cf. Legii ,,Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de....consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani"

Trebuie ca acesti 5 ani (neintrerupti) sa fie imediat inainte de inscrierea la examen sau oricand inainte (cazul meu)?

2. Ce fel de examen de primire in profesie voi sustine?
Am inteles ca nici cel de avocat stagiar si evident nici cel de avocat definitiv (sunt scutita de la acesta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat ca avocat definitiv? aleodor27 aleodor27 In conditiile in care un consilier juridic cu vechime de peste 5, daca nu a fost si nu este inscris in Colegiul consilierilor juridici sau in alte asociatii, ... (vezi toată discuția)
Dobandire calitate avocat definitiv laura-jurist laura-jurist buna ziua mai este valabila precizarea referiotare la persoanele care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat au indeplinit ... (vezi toată discuția)