Din Normele de aplicare a Legii 230/2007, adica HG nr. 1588/2007 - art. 24, alin. 4 - cu privire la restituirea fondului de rulment.
De regula, fondul de reparatii (neconsumat) nu se restituie,dar cu oarece intelegere, se poate.
De exemplu, se strange o suma pentru repararea unei conducte de incalzire avariate. Aceasta conducta este asa de avariata, incat carpeala facuta mai tine doar 1-2 luni, dupa care trebuie inlocuita total. Se strange fondul, se amana reparatia, insa dvs. vindeti apartamentul. Ei, rationamentul este ca atat timp cat dvs. ati fost proprietar, ati fost beneficiarul acelei conducte, acum deteriorata... ati inteles! Noul proprietar se muta intr-un imobil cu o oarecare stabilitate in functionarea partilor comune
HG 1588/2007 (normele de aplicare a legii 230/2007), art.24
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
Nu exista nici un fel de mentiune legala privitoare la restituirea fondului de reparatii, insa acest articol s-ar putea aplica corespunzator si acestuia.
Conform normei in vigoare "Fondul de reparatii este un fond cu perioada de folosire limitata,care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generalea asociatiei de proprietari,in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli"
Avand in vedere ca fondul de reparatii a fost prevazut drept fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna,,acesta nu se restituie in cazul in care proprietarul paraseste imobilul