avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie amenda rovinieta - semnatura electronica
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie amenda rovinieta - semnatura electronica

Buna ziua,

Am primit zille trecute doua procese verbale pentru lipsa rovinieta. Procesele sunt incheiate la data de 11.01.2012, pentru ca as fi fost prinsa la data de 28.07 si 29.07 in acelasi loc fara rovinieta (deci o data la dus si o data la intors.

As vrea sa stiu ce motive pot sa invoc pentru a face contestatie

In primul rand pot invoca faptul ca sunt sanctionata de doua ori pentru aceeasi fapta?

In al doilea rand , am citit pe internet ca se castiga procese pentru ca procesul verbal este emis electronic, avand doar o stampila, nu si semnatura agentului.

Ma poate ajuta cineva cu mai multe detalii?

Multumesc
Puteti invoca ce motive vreti dvs.. Trebuie sa stiti ca in cazul contraventiilor, nu conteaza de cate ori s-au savarsit, de atatea ori se pot amenda. Dar nimic nu va impiedica sa invocati orice.
Solicitati in principal anularea PV si a somatiei de plata a tarifului de despagubire, si in subsidiar inlocuirea lor cu un avertisment.
Anexati si copii dupa PV si somatie, cererea semnata si datata si totul in 2 exemplare si trimiteti-le prin posta cu confirmare de primire.
Atentie la termene.
Există art 17 din Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute.
Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator.
Prevederile Legii nr 445/2001,precizeaza , că "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic".
In 2001, când s-a publicat Ordonanţa nr 2 privind regimul contravenţiilor în România nimeni nu a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii.
Judecătorii pretind în instanţă ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele şi prenumele agentului constatator şi semnătura acestuia.
Dacă lipseşte un singur element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17).
"Analizând textul proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contra venţiei, adresate de CNADNR, se constată cu uşurinţă că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute",
se arată într-unul din procesele castigate de contravenient la Judecătoria Cluj Napoca.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
ynocentta, utilizator
Buna ziua!sunt nou pe acest forum si vin si eu cu o problema.Am contestat doua procese verbale pt circulatie fara rovigneta,primul castigandu-l,insa la cel de-al doilea am primit o citatie prin care mi se cere sa certific conform cu originalele inscrisurile depuse la dosar.Mentionez ca in ambele dosare am depus aceleasi acte,deci practic dosarele sunt la fel,numai numarul difera,iar judecata s-a efectuat prin lipsa.Ati putea sa-mi spuneti ce ar trebui facut in cazul acesta,pentru ca nu pot sa bat drumul pana la Deva,eu fiind din Targoviste?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa rovinieta - procese verbale anulate de instante nimar nimar Buna ziua, Pentru toti cei amendati de CNADR pentru lipsa Rovinietei, sigur va va fi de folos citirea urmatorului articol/link ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta, plangere contraventionala radu_lilian radu_lilian Buna ziua,vă rog să-mi spuneţi la ce instanţă de judecată şi ce documente îmi trebuiesc pentru a contesta un proces verbal de contraventie pentru ... (vezi toată discuția)
Amenzi vignete dupa 6 luni danyrom danyrom Buna ziua, Stimati colegi de forum, intrucat nu posed cunostinte avansate de drept, am rugamintea sa ma ajutati/indrumati in urmatoare problema atat cat ... (vezi toată discuția)