Firma noastra a efectuat o reparatie la o masina pe asigurare casco. Dupa aprox.2 luni primesc prin posta o factura emisa de firma de reparatii pentru firma noastra cu valoarea reparatiei. E obligatoriu sa o inregistrez in contabilitate atata timp cat eu (firma) n-am platit-o? Si daca da, care ar fi inregistrarile?
Multumesc.
Inregistrati factura de la furnizor 611=401 si 4426=401achitati factura 401=5121 si firma de asigurari ar trebui sa va vireze in cont bani pentru despagubire atunci inregistrari 5121-=7581.
Toate demersurile au fost intocmite intre firma de reparatii si firma de asigurare, cu privire la masina mea. Eu doar am ridicat masina. De ce trebuie sa inregistrez o cheltuiala pe care n-am facut-o eu si care a fost achitata de firma de asigurari?
Pt a reflecta in contabilitate operatiunile: efectuarea de reparatii asupra unui mijl de transport in proprietate firmei si "incasarea" unei despagubiri de la firma de asigurari.
Exista 2 moduri in care aceste despagubiri se "incaseaza":
- una in care proprietarul achita reparatia si incaseaza ulterior suma de la firma de asigurari
- alta in care firma de asigurari achita direct firmei de reparatii contravaloarea lucrarii.
Situatia dvoastra se incadreaza in cea de a 2 a modalitate descrisa mai sus, dar aveti obligatia de a inregistra corect operatiunea.
Facturile de reparatii (si devizul de lucrari) se intocmeste pt proprietarul autoturismului.
deci, sa inteleg:daca am primit o factura de reparatii achitata integral de asigurari( inclusiv cu tva ) fac urmatoarele inregistrari:
- trebuie sa fie evidentiat TVA pt a aparea in 394 ( ex 611- 100 lei, 4426 -24 lei si 401-124)
611 - 100
4426 =% - 24
401. - 124
factura fiind achitata integral de catre asigurari,deci tva-ul nu se deduce