avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere?

Va rog ajutati-ma in urmatoarea problema: cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere auto? ce act trebuie sa-mi elibereze cei de la evidenta permiselor daca depun cerere de renuntare? mai figurez in evidenta lor ca fost detinator de permis?
Cel mai recent răspuns: Lepshutz , utilizator 23:30, 9 Ianuarie 2017
Unui student in Germania ii este anulat permisul romanesc pentru ca a condus baut. Alcoolemie 1,3 la mie. Verdictul in germania: permis anulat si interdictia de a redobandi permisul timp de 9 luni. Permisul este retrimis in Romania, unde i se aplica o pedeapsa conform legislatiei Romane: 3 luni de suspendare.

Odata permisul e anulat in Germania, dupa care e trimis in Romania si i se aplica 3 luni suspendare, ce vreti sa spuneti, ca nu se intelege nimic?
Un permis romanesc nu poate fi anulat de o autoritate din Germania, se trimite in Romania unde se anuleaza daca este cazul.
Anularea permisului se dispune de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, daca titularul a savarsit o infracţiune pe teritoriul statului respectiv pentru care legislatia română prevede această măsură.
Multumesc pentru raspuns.
Ma scuzati, m-am exprimat putin gresit: in Germania studentul a primit o decizie judecatoreasca in care este scris faptul ca permisul ii este retinut iar dreptul de a conduce este anulat. Conform legislatiei germane aceasta exprimare in cazul unui carnet emis de un stat membru al uniunii europene este echivalenta cu "derecunoasterea" permisului de autoritatile germane. Pentru a redobandi dreptul de a conduce dupa o asemenea sentinta este necesara o cerere de "rerecunoastere" a dreptului de a conduce conferit de o alta tara.
In Romania a primit o scrisoare de la politie cum ca infractiunea comisa in Germania se sanctioneaza in Romania cu 3 luni de suspendare, la care s-a adaugat o luna datorita faptului ca persoana nu s-a prezentat la examenul teoretic. Astfel, dupa ce au trecut cele 4 luni, studentul s-a dus la politie si si-a recuperat permisul, in posesia caruia este si acum.
Sincer, nu stiu ce pedeapsa este prevazuta in legislatia romana la acoolemie de 1,3 g/l in sange, probabil inchisoare, dar nu stiu in ce masura se suspenda permisul sau se anuleaza. Poate s-a facut o greseala cand i s-a inmanat inapoi permisul studentului?
Exact asta incerc sa spun, la îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge fapta este infractiune in Romania, iar daca in Germania a fost condamnat, in Romania permisul trebuia sa se anuleze.
Multumesc pentru raspuns. Am citit si eu acum legislatia din Romania. Trebuie sa vad ce i s-a transmis studentului din partea politiei Romane. Probabil in Romania a ajuns doar permisul cu mentiunea "suspendat pana la decizia judecatoreasca", iar aceasta din urma nu a mai ajuns niciodata. Probabil solutia va fi ca studentul sa ceara anularea permisului si sa se prezinte din nou la examen conform urmatoarelor articole din codul rutier:

Art. 87 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Art. 114 (1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:

b. titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);

Art. 116 (1). Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una din situatiile urmatoare:

a. au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;

(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata intr-una din situatiile prevazute la alin.(1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:

a. este apta din punct de vedere medical;

Voi reveni cu amanunte dupa ce studentul va lua legatura cu Politia Romana.
Sa revin cu amanunte: Decizia judecatoreasca luata in Germania a ajuns in Romania, probabil a fost tradusa gresit, si anume termenul "anulare" a fost inteles ca fiind "suspendare". Altfel nu pot sa imi explic cum s-a putut face acea greseala.

M-am mai documentat putin, si mai am o intrebare referitoare la acest caz:
Studentului i-a fost data o pedeapsa complementara conforma cu dreptul din Germania, si anume interzicerea dreptului de a conduce timp de 7 luni.
Conform Art. 115 (1) din codul rutier si Art. 3 din Conventia de la Bruxelles din 3 iunie 1976 (Legea nr. 126/1997) Romania poate pronunta, in conformitate cu legislatia sa, interdictia pe care ar fi pronuntat-o si ea, daca faptele si imprejurarile care au motivat interventia celeilalte parti contractante (Germania) ar fi avut loc pe propriul sau teritoriu (in Romania).

In cazul de fata autoritatile din Romania ar putea dispune interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe 1-5 ani conform pedepsei complementare din Art. 66 alin. 1 lit. i, sau principiul din art. 6 al codului de procedura penala (ne bis in idem) se aplica si pentru pedepsele complementare?

Daca autoritatile din Romania nu pot pronunta o asemenea pedeapsa complementara, exista o alta prevedere legala care sa il impiedice pe student sa se prezinte din nou la examen pentru dobandirea permisului de conducere cf. art. 116 alin. 1 lit. a din codul rutier dupa expirarea pedepsei din germania si trecerea celor 6 luni de la achitarea amenzii?

Multumesc pentru informatii.

Alte discuții în legătură

Permis retinut pentru alcool in germania miklosfulop miklosfulop buna am si eu o intrebare la care nu gasesc raspuns :( pe data de12 mai mia fost retinut permisu pt alcol #-o 1,62 in sange asa ca mi sa suspendat dreptul ... (vezi toată discuția)
Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unui nou permis de conducere in urma suspendarii acestuia in germania herr.Solo herr.Solo Buna seara. Mi-a fost suspendat dreptul de a conduce in Germania pana la absolvirea testului MPU (idioten test). Am inteles ca pot evita acest test care e ... (vezi toată discuția)