avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Casatoria salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Casatoria salariatului

Buna seara , Daca un salariat se casatoreste pe data de 18.02.2012 conform contractului individual de munca , de la ce data i se iau in calcul cele 5 zile libere platitte aferente casatoriei. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:53, 26 Ianuarie 2012
exista o astfel de reglementare? adica un fel de ajutor ..pt luna de miere..
Habar nu aveam...dar merita
In tacerea legii, aceste zile se pot acorda fie inaintea datei casatoriei , fie dupa aceasta data ...
Atat clauza in sine cat si modul de acordare trebuie sa se regaseasca in CCM aplicabil sau RI. Teoretic, fiind vorba de o clauza acordata pentru a participa efectiv la eveniment si tinand cont ca evenimentul este intro zi nelucratoare, cele 5 zile vor fi acordate conform solicitarii salariatului, anterior cu 5 zile datei, incepand cu a doua zi dupa data casatoriei sau un nr. de zile inainte si restul dupa data respectiva. Aceste zile libere trebuie legate de eveniment altfel isi pierde ratiunea.
Zilele libere pentru casatorie au fost prevazute in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru 2007-2010. Acesta nu mai este in vigoare. Nu stiu sa fi fost un alt contract inregistrat.,
Legea dialogului social prevede ca nici nu mai exista CCM la nivel national, ci doar sectoare de activitate, unitati, grupuri de unitati.
Codul muncii prevede ca pentru evenimente familiale deosebite salariatii au dreptul la zile liebre daca sunt prevazute de lege, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern.
Deci, in cazul dvs., pentru ca legea nu mai prevede aceste zile libere, verificati daca societatea angajatoare este semnatara a vreunui CCM care sa prevada acest lucru. Ori, in lipsa acestuia, a regulamentului intern.
Tot acolo ar trebui sa gasiti si termenul in care puteti pretinde efectuarea acestor zile. Logic, asa cum vi s-a spus mai sus, le luati pentru eveniment si pentru perioada imediat urmatoare (ori perioada anterioara, inclusiv evenimentul).
Pentru sectorul bugetar, exista deja reglementare in acest sens ... HG nr.250/1992 .. insa ca orice act normativ are si scapari - nu prevede data de cand se calculeaza aceste zile ...

Alte discuții în legătură

Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere ... Herbert Amagdalinei Herbert Amagdalinei Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere cand cineva se căsătorește... pot sa imi iau liber acele 5 zile exact la data căsătoriei ... (vezi toată discuția)
Concediu dupa 11 luni de la angajare walipope walipope Buna ziua. As dori sa cunosc faptul daca, la aprox. 11 luni de la incadrarea in campul muncii - se poate obtine concediu (pentru casatorie). Este stipulat ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite casatorie dupa noul cod al muncii 2011 Johndaniell Johndaniell am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns : .. Dreptul la zile libere platite pentru casatorie ... (vezi toată discuția)