Am emis un BO catre firma X care l-a girat catre firma Y. La momentul scadentei, desi am informat firma X despre faptul ca nu am disponibil, BO a intrat in banca si s-a facut refuz la plata.
Ulterior, am achitat in numerar datoria catre firma X. La interval de o luna, am primis in banca poprire ca urmare a faptului ca firma Y a pus BO in executare.
Am luat legatura cu Executorul si i-am aratat chitantele de plata, ca am stins datoria aferenta BO. Acesta a spus ca nu-l intereseaza ca am platit la firma X careia am emis BO, el merge mai departe cu executarea.
La aceasta ora, banii inca sunt blocati pe contul de poprire. Pot obliga Executorul sa ridice poprirea in conditiile in care demersul sau a fost demarat dupa ce am facut plata cash catre firma X iar o somatie din partea Executorului am primit-o in posta la doua zile dupa instituirea popririi. Mentionez si ca firma X nu mai raspunde pe nici un canal de comunicare.
Unde se incadreaza fapta firmei X care a incasat in numerar, in conditiile in care a girat BO catre alta firma. Eu am considerat ca prin plata cash imi sting datoria catre X, iar X isi achita personal obligatiile catre Y.
Se incadreaza la smecheri. BO e un titlu autonom, ce nu depinde de raportul juridic initial, in baza caruia a fost emis, decat la emitere. Eventual trebuie sa ii dati in judecata ptr imbogatire fara justa cauza , sa va restituie banii platiti lor. Dart BO-ul trebuie platit. Impotriva giratarului nu veti avea exceptiile personala pe care i le putetati invoca beneficiarului ( faptul platii).
Puteti sa aveti noroc sa dati de un judecator habarnist, si sa va aprobe, sau partea adversa sa nu aiba un avocat bun. dar legea nu e de partea dvs.