Problema mea e urmatoarea: firma "x" emite un BO stipulat la scadenta catre firma "y", care il gireaza catre firma "z", chestia e ca, cu forte putin timp inainte de scadenta, firma emitenta, "x", alege sa achite simplu, cu OP, suma din BO DIRECT in contul firmei "z" cu explicatia platii: "contravaloarea debitului firmei "y"!!
Intrebarea mea este: cum se poate considera ca, in modul descris mai sus, se sting: debitul lui "x" catre "y" si debitul lui "y" catre "z"??
Parerea mea e ca s-ar fi stins ambele debite, in cascada, daca ultima firma, "z" ar fi introdus BO-ul in banca la data scadentei, dar asa, in felul aratat, mie mi se pare ca "x" plateste o suma nedatorata lui "z", ramanand debitul lui "x" catre "y", precum si debitul lui "y" catre "z" - nestinse.
ba nu.. pentru ca, z ul avea posibilitatea sa se indrepte direct impotriva firmei x ptr plata, x avand calitatea de girant.. asa, x a platit direct lui z datoria lui y si in felul asta numai datoreaza nici x lui y si nici y lui z.. simplu, nu?
aaa.., si mai e ceva..BO ul trebuie restituit lui x..a fost lasat ca si garantie si din moment ce datoaria sa stins garantia trebuie restituita
Executare avalist
ecristian
Am o mare nelamurire:
O societate X desfasoara activitati comerciale cu o alta societate Y. X i emite lui Y un bilet la ordin avalizat de administratorul ... (vezi toată discuția)