Problema mea e urmatoarea: firma "x" emite un BO stipulat la scadenta catre firma "y", care il gireaza catre firma "z", chestia e ca, cu forte putin timp inainte de scadenta, firma emitenta, "x", alege sa achite simplu, cu OP, suma din BO DIRECT in contul firmei "z" cu explicatia platii: "contravaloarea debitului firmei "y"!!
Intrebarea mea este: cum se poate considera ca, in modul descris mai sus, se sting: debitul lui "x" catre "y" si debitul lui "y" catre "z"??
Parerea mea e ca s-ar fi stins ambele debite, in cascada, daca ultima firma, "z" ar fi introdus BO-ul in banca la data scadentei, dar asa, in felul aratat, mie mi se pare ca "x" plateste o suma nedatorata lui "z", ramanand debitul lui "x" catre "y", precum si debitul lui "y" catre "z" - nestinse.
ba nu.. pentru ca, z ul avea posibilitatea sa se indrepte direct impotriva firmei x ptr plata, x avand calitatea de girant.. asa, x a platit direct lui z datoria lui y si in felul asta numai datoreaza nici x lui y si nici y lui z.. simplu, nu?
aaa.., si mai e ceva..BO ul trebuie restituit lui x..a fost lasat ca si garantie si din moment ce datoaria sa stins garantia trebuie restituita
Executare avalist
ecristian
Am o mare nelamurire:
O societate X desfasoara activitati comerciale cu o alta societate Y. X i emite lui Y un bilet la ordin avalizat de administratorul ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.