avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere de bani ilegala???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere de bani ilegala???

Buna ziua,
In speranta ca cineva ma poate ajuta in rezolvarea unei situatii, va descriu mai jos natura problemei
Sunt angajat la o firma unde, printre alte beneficii am primit si autoturism de serviciu. In momentul primirii acestuia, nu am semnat nici un proces verbal de predare-primire(deci nu am putut sa-mi dau acordul sau dezacordul privind starea masinii). Masina prezenta cateva zgarieturi mici(probabil de la chei sau crengi), precum si o usoara urma de atingere a unei alte masini pe aripa(o urma in forma unei usoare adancituri, de marimea unei monede....deci destul de mica). In acest moment, dupa depunerea demisiei, sunt in ultima zi de preaviz si mi se spune ca mi se vor opri bani din salariu pentru reparatia acestor defecte ale masinii. Este legal acest lucru, avand in vedere ca eu nu am semnat nici un proces verbal (asa cum am semnat pentru laptop, telefon,etc)?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Florin Manolache , utilizator 15:42, 29 Octombrie 2008
Este ilegal sa va opreasca bani din salariu fara o cercetare prealabila din care sa rezulte ca dvs. sunteti persoana care a cauzat prejudiciul si daca nu admiteti ca aveti vina doar prin instanta poate sa ceara sa acoperiti cheltuielile respective.
Nu va pot opri legal acesti bani atata timp cat nu ati semnat nici un proces verbal de predare-primire a masinii si daca nu este facuta cercetarea disciplinara prealabila.
Trebuie dovedit faptul ca dvs ati lovit si zgariat masina sau ca din vina dvs s-au intamplat acestea.
Multumesc pentru raspuns.....
Acum am aflat ca vor face un proces verbal de predare-primire, insa nu stiu din ce data(probabil ca va fi data din care am luat masina).
In cazul in care in acest PV de predare-primire este mentionat ca o predau cu defecte, pot refuza semnarea acestuia?
Ei au cum sa probeze aceste defecte? In cazul in care nu putem ajunge la un consens si ma trezesc ca in ziua de salariu am bani retinuti, pot face ceva sa mi-i recuperez?
Si inca o intrebare putin diferita: Cat timp pot sa-mi retina cartea de munca, sau mai bine zis dupa cat timp pot sa vin sa o iau de la angajator? Exista o perioada maxima? Exista vreun articol in codul muncii in care se specifica perioada maxima in care se poate retine o carte de munca?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2008
Florin Manolache, utilizator
Florin Manolache a scris:

Multumesc pentru raspuns.....
Acum am aflat ca vor face un proces verbal de predare-primire, insa nu stiu din ce data(probabil ca va fi data din care am luat masina).
In cazul in care in acest PV de predare-primire este mentionat ca o predau cu defecte, pot refuza semnarea acestuia?
Ei au cum sa probeze aceste defecte? In cazul in care nu putem ajunge la un consens si ma trezesc ca in ziua de salariu am bani retinuti, pot face ceva sa mi-i recuperez?
Si inca o intrebare putin diferita: Cat timp pot sa-mi retina cartea de munca, sau mai bine zis dupa cat timp pot sa vin sa o iau de la angajator? Exista o perioada maxima?

Refuzati semnarea procesului verbal indiferent de data. Deja sunteti in preaviz asa ca eviati sa semnati orice act.
Nu va pot retine carnetul de munca si daca nu vi-l elibereaza faceti reclamatie la ITM puteti deasemenea sa ii actionati in instanta. Nu se retine carnetul de munca si ei au la randul lor dreptul sa va actioneze in instanta pentru plata pagubei create.
Nu semnati nici un proces verbal, cu atat mai putin cel de primire a masinii, dupa atata timp.
Procesul verbal de predare a masinii catre societate, nici acesta nu aveti de ce sa il semnati, pentru ca legal, dovedibil cu acte, nu ati primit masina.
Spuneti ca veti semna p-v de predare a masinii doar daca se face procesul verbal initial, de primire, in care se stipuleaza defectele masinii.

Alte discuții în legătură

Probleme cu angajatorul alina_vi alina_vi am terminat preavizul de 2 saptamani. pe perioada preavizului am facut proces verbal de predare primire a carnetelor de munca si a actelor de la departament ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza plata ultimului salariu si eliberarea cm deoarece nu semnez fisa de lichidare Nevami Nevami Am incetat relatiile contractuale cu angajatorul cu acordul partilor, iar acesta , la expirarea preavizului ( perioada in care nu am fost primit la lucru) a ... (vezi toată discuția)
Va rog putin ajutor demisie, cim mihai_mol mihai_mol Buna ziua, am si eu nevoie de ajutor din partea Dvs. Am o problema (de fapt nu e problema mea ci a logodnicei mele), ea s-a angajat vara asta la o firma, zice ... (vezi toată discuția)