Aseara am ajuns, dupa multa vreme, in garsoniera mea. Am intrat in bucatarie si, surpriza: mirosea a gaz. La mufa care porneste din coloana principala (si trece si prin bucataria din garsoniera vecinei) se auzea cum susura ceva. Am verificat si era vorba despre o scurgere de gaze. Am anuntat in aceasta dimineata Distrigazul ca am o problema la coloana (teava) de gaze. Au venit, au inchis gazele in tot blocul, apoi au plecat. X-( Am fost sfatuiti sa sunam la o firma autorizata sa instaleze/modifice (...) tevile de gaz. Dupa multe telefoane, staruinte, etc. am fost avertizata de catre un domn instalator ca defectiunea pe care am semnalat-o eu Distrigazului trebuie remediata pe cheltuiala Asociatiei de Proprietari (Locatari) pentru ca locul unde s-a detectat fisura (sau ce o fi) face parte din "partile comune". Doamna Administrator nici nu a vrut sa auda. Desi au venit toti vecinii din bloc la usa noastra, nu vad de ce as plati ceva ce trebuie suportat de Asociatie, mai ales ca nu este deloc ieftina interventia. Vreau sa stiu daca exista printre dvs. o persoana care sa imi poata furniza lamuriri referitoare la partile comune dintr-un bloc, cheltuieli suportate de asociatii, legi, acte, etc.
Am gasit Legea 230/2007, dar nu se stipuleaza nicaieri nimic concret.
Administratora este OBLIGATA sa cheme un instalator autorizat sau o firma specializata pe asemenea lucrari sau chiar DISTRIGAZ, plata se face de catre asociatie deoarece teava pe verticala este propretate comuna (daca fisura este pe portiunea orizontala este partea Dv. si atunci trebuie sa faceti lucrarea pe cont propriu) si se imparte pe cota-parte locatarilor pe liste sau se plateste din fondul de reparatii.
distrigaz nu se mai ocupa de mult timp de remedierea defectiunilor aparute la furnizori. pentru acestea, trebuie sa apelati la o firma autorizata ANRE (ANRGN), nu cu instalator autorizat, firma oferind garantie pentru lucrarea efectuata si asumindu-si responsabilitatea asupra acesteia.
va recomand ca sa lasati asociatia sa se ocupe de problema contractarii si platii lucrarii, fiind de preferat ca , in astfel de cazuri, sa se stabileasca raporturi juridice intre doua persoane juridice, la o eventuala reclamatie sau proces asociatia avind mai multe sanse de reusita. dealtfel, puteti intimpina ulterior probleme la asociatie cu returnarea sumei platite (mai putin a cotei dvs), numeroase asociatii refuzind sa faca acest lucru, fapt confirmat prin citeva topicuri existente pe acest forum.
@corinacarstoiu
In mod normal trebuie sa existe Cartea Tehnica a Constructie, in care sunt specificate partile comune.
Acuma, e la mintea cocosului ca acea teava de gaze este proprietare comuna si asociatia de proprietari trebuie sa deconteze contravaloarea reparatiei.
Pentru orice eventualitate cititi In legea 230/2007 articolul 55 (1).
A fost tatal meu la Distigaz, a obinut de acolo un proces-verbal in care sunt trecute constatarile facute la fata locului. Acest document a fost xerocopiat si lasat, in cate o copie, la: administratoare, cenzor si presedintele Asociatiei. Doamna administratoare a spus ca nu va suporta cheltuielile aferente reparatiei si ca, eventual, reparatia va fi facuta de catre instalatorul blocului. Au venit la usa mea, i-am poftit inauntru, au vazut despre ce este vorba si au inceput sa isi dea cu presupusul ca defectiunea a fost cauzata de noi, ca am batut cu ciocanul in teava, ori ca nu a fost desurubata teava cum trebuia (LUCRURI TOTAL NEADEVARATE!!!!!!). Administratoarea a mintit locatarii ca defectiunea este provocata de noi si ca trebuie sa suportam cheltuielile, ca din vina noastra nu au cei de pe coloana gaz (ieri au venit niste angajati ai Distigaz care au dat drumul la gaz in bloc, mai putin la coloana noastra). M-a insultat, mi-a vorbit urat si m-a amenintat, iar eu am tipat la ea si i-am spus ca ii voi face reclamatie la OPC. M-a intrebat de ce am anuntat compania de gaze. I-am raspuns ca am preferat sa fac sesizare decat sa zburam cu blocul. (...)
Vreau sa o reclam pentru neindeplinirea sarcinilor aferente fisei postului (conventiei) incheiate cu Asociatia. Dar vreau sa stiu care sunt pasii legali. Cum procedez: scriu mai intai o cerere in care ii solicit ei sa remedieze problema cu gazele (cu toate ca stie tot blocul, cu atat mai mult ea) si apoi o reclam ca nu a vrut sa faca reparatia?
Eu oricum sunt pornita impotriva ei pentru cuvintele urate pe care mi le-a aruncat in fata si vreau sa fie trasa la raspundere pentru modul in care NU isi ia in serios atributiile.
reparatia la instalatia de gaze NU POATE FI EFECTUATA DECIT DE FIRME AUTORIZATE ANRE
(ANRGN)
in cazul executarii de catre persoane neautorizate, acestea sint pasibile de inchisoare, conform legii gazelor
sistarea furnizarii gazelor s-a efectuat in temeiul legii 351/2004 actualizata, art 36, alin f)
in normele ANRE (ANRGN) sint prevazute persoanele care au drept de executie, reparatie, control , etc in domeniul gazelor naturale
administratorul poate fi mai intii reclamat la comitetul executiv al asociatiei, acesta fiind un simplu angajat al asociatiei, chiar daca este locatar/proprietar in acel bloc. la primarie nu veti face mare lucru, cei de acolo lucrind pe principiile "ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim" si "de ce sa ma leg la cap fara sa ma doara?"
reparatiile de amploare trebuiesc aprobate de adunarea generala sau, in cazuri exceptionale (cazul dvs), prin acordul scris al proprietarilor, pe baza de tabel nominal (art 25, aliniat 3 din legea 230/2007)