avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut banesc
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut banesc

Recent am avut posibilitatea sa imprumut o suma importanta de bani de la o ruda, suma pe care o sa o returnez in rate in termen de un an in conditiile pe care le-am convenit.Cu aceasta ocazie am incheiat un inscris de mana.Doresc sa stiu daca aceasta conventie are valabilitate in instanta sau ce trebuie sa facem pentru a putea sa o legalizam.De asemenea , as dori sa-mi sugerati o forma de garantie in cazul in care as deceda sau as fi in imposibilitate sa-i returnez banii astfel incat ruda mea sa fie sigura ca-si poate recupera suma.Precizez ca nu am mostenitori directi si posed in proprietate un apartament si bunurile din el.Imprumutatorul ar dori sa-i dau semnatura pe contul de salariu,dar ce alte solutii as avea astfel incat riscul sa fie minim de ambele parti ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:51, 30 Octombrie 2008
Pentru legalizarea acestui inscris va puteti adresa unui notar public. Acesta va ajuta sa gasiti si solutia in vederea garantii acestuia. Totusi, daca nu doriti sa va adresati notarului public, inscrisul de mana incheiat are valoare probanta, iar in situatia unei neintelegeri poate fi folosit ca proba in instanta.
Potrivit codului civil (art.1180), inscrisul doveditor al imprumutului, pentru a avea deplina forta probanta ca si inscris sub semnatura privata - trebuie sa fie scris in intregime de catre imprumutat sau cel putin acesta sa adauge, la finele actului, cuvintele "bun si aprobat" ori o formula echivalenta, aratand in litere suma imprumutata si sa semneze. In caz de nerespectare a acestor formalitati, inscrisul sub semnatura privata valoreaza doar ca un inceput de dovada scrisa putand fi completat cu alte mijloace de proba, sau chiar prin proba cu martori si prezimtii, dar numai in anumite conditii.
In ceea ce priveste garantarea executarii obligatiei de restituire a sumei imprumutate, se poate constitui fie un drept de gaj asupra unui bun/mai multor bunuri mobile ale imprumutatului, fie un drept de ipoteca. Dreptul de gaj presupune garantia pe care imprumutatul o recunoaste imprumutatorului de a putea executa, - in caz de neexecutare la scadenta a obligatiei de restituire a imprumutului de catre imprumutat, - un bun mobil din patrimoniul acestuia din urma si de a isi recupera creanta din pretul astfel obtinut, cu preferinta fata de alti eventuali creditori, dar ale caror creante nu sunt garantate. Spre deosebire de dreptul de gaj, dreptul de ipoteca reprezinta o garantie constituita asupra unui bun imobil (teren sau constructie) din proprietatea imprumutatului sau a unui tert garant, si care permite imprumutatorului sa urmareasca executarea acelui bun, in caz de neexecutare a obligatiei la scadenta, indiferent in proprietatea cui s-ar afla bunul la momentul executarii. Ca si in cazul gajului, ipoteca permite recuperarea creantei din pretul obtinut cu prioritate fata de creditorii fara garantii sau ale caror garantii au un grad inferior ipotecii.
Notarul nu legalizeaza un act, numai semnaturi si copii ale actelor... Orginalele le autentifica...
Oricum, depinde de gradul de siguranta si de cheltuiala pe care usnteti dispus sa o faceti cu acteste acte...
Avantajul actului autentificat e acela ca el este titlu executoriu, fata de cel sub semnatura privata (cu observatiile de forma si continut aratate mai sus) in baza caruia trebuie ca ruda sa intenteze proces intai.

In concluzie, ambele sunt valabile, difera usurinta recuperarii sumei restante de catre ruda... Ambele sunt opozabile mostenitorilor...
Un gaj ar fi mijlocul intre cheltuielile dv. cu actele si siguranta imprumutatorului... dar depinde de suma si de bunurile dv...
Inscrisul incheiat are valabilitate in instanta.Mai ales daca aveti si martori. Daca vreti sa-l legalizati o puteti face la notar. Drept de gaj asupra unor bunuri mobile sau un drept de ipoteca pe apartament.
Colega, notarul nu legalizeaza actul ala, il autentifica... De ce zici legalizare, la ce te referi? Ca nu inteleg, sincer, care e legatura intre actul asta si o legalizare...
Vrea sa faca cineva o copie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscris sub semnatura privata cmary cmary Buna seara. Acum cateva luni am fost obligata din varii motive sa vand fiicei mele 3 proprietati, avand in acelasi timp inca doi copii majori. In momentul de ... (vezi toată discuția)
Imprumut bani cu garantie imobil cmary cmary Buna seara, cum se procedeaza cand dai imprumut o suma de bani cu garantie imobil, fara dobanda, sub semnatura privata ? Ce conditii trebuie sa intruneasca ... (vezi toată discuția)
Cum aș putea proteja un împrumut către un cunoscut, astfel ... Cristi_R Cristi_R Cum aș putea proteja un împrumut către un cunoscut, astfel încât să fiu sigur că recuperez banii? Mulțumesc (vezi toată discuția)