avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inscris sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inscris sub semnatura privata

Buna seara. Acum cateva luni am fost obligata din varii motive sa vand fiicei mele 3 proprietati, avand in acelasi timp inca doi copii majori. In momentul de fata fiica mea doreste sa faca cu fratii ei un inscris sub semnatura privata prin care sa-i puna si pe ei in posesia a doua dintre proprietati .Un inscris de imprumut sub semnatura privata intre ei cu martori este valabil ? Stiu ca ptr a intra in posesia proprietatilor, ei trebuie sa deschida actiune in instanta. Cum trebuie facut actul si ce trebuie sa contina ca sa fie perfect ? Acum niciunul dintre ei nu este casatorit si nu au copii.Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat ,multumesc anticipat.
Daca "proprietatile" sunt imobile, trebuie facute acte autentice, la notar.
Cele sub semnatura privata nu sunt valabile.
adutescu a scris:

Sunt valabile, dar ca antecontract.

Eu n-am inteles de unde pana unde imprumut - ce legatura are imprumutul (care presupune o suma de bani) cu posesia?
Andreea Lisievici a scris:

adutescu a scris:

Sunt valabile, dar ca antecontract.

Eu n-am inteles de unde pana unde imprumut - ce legatura are imprumutul (care presupune o suma de bani) cu posesia?

Eu am inteles ca fiica doamnei doreste sa le dea si celor doi frati o proprietate , dar pentru ca notarii cer destul de mult pentru actele de vanzare/cumparare , s-a gandit sa faca un inscris care sa certifice ca a imprumutat de la frati anumite sume de bani si sa gajeze imprumuturile cu imobilulele , iar la scadenta sa nu mai restituie imprumutuile si fratii sa ramana cu proprietatile .

Asta e schema clasica cu ajutorul caruia este ocolit un contract de vanzare/cumparare , hotararea instantei urmand sa tina loc de act de vanzare/cumparare .
Daca a fost incheiat un antecontract ,in forma consensuala , in temeiul art.1075 instanta poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.
(termenul e cel de 3 ani de la data neexecutarii culpabile a obligatiei contractuale).
romania inedit a scris:
Eu am inteles ca fiica doamnei doreste sa le dea si celor doi frati o proprietate , dar pentru ca notarii cer destul de mult pentru actele de vanzare/cumparare , s-a gandit sa faca un inscris care sa certifice ca a imprumutat de la frati anumite sume de bani si sa gajeze imprumuturile cu imobilulele , iar la scadenta sa nu mai restituie imprumutuile si fratii sa ramana cu proprietatile .

Gajul are ca obiect doar bunuri mobile, pe imobile se poate pune doar ipoteca. Adica tot e nevoie de act autentic si nu vad o mare economie.

Alte discuții în legătură

Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)
Conventie Ramona24 Ramona24 Se poate incheia o conventie intre doi frati primul are un credit ipotecar de achitat al doilea se ofera ca lunar sa i vireze o suma de bani intr-un ... (vezi toată discuția)
Imprumut prin act sub semnatura privata cristiana11 cristiana11 in ian 2009 am imprumutat unei persoane suma de 3000 ron pe care tb sa mi-o inapoieze in luna febr 2009. acestea au fost consemnate intr-un act sub semnatura ... (vezi toată discuția)