avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Facturare apa contoare verificate si neverificate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic

La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:48, 25 Iulie 2015
elga50 a scris:

In Ordinul 343/2010 se vorbeste numai despre 3.3 mc / pers / luna, dar nu am gasit baremul pentru apa rece.
Si eu stiam de aceste baremuri, dar ele erau prezentate in niste Norme care nu au mai fost definitivate, aprobate si publicate.



Desi topicul este vechi il folosesc pentru o problema asemanatoare. Am preluat administrarea unei scari de bloc in care locuiesc. am urmatoarele probleme:

1. Indexuri 0,4mc de apa rece si 0mc apa calda raportate de persoane care nu detin centrala proprie
2 Diferente mari intre contorul general si totalul rezultat din raportari.

Intrebari:

1. Exista vreo baza legala (si care anume?) prin care sa se stabileasca un minim de consum per persoana/ sau apt? sau se face prin decizie a AG?

2. Se poate cere control metrologic general sau pentru anumite apartamente cu raportari aberante?

3. Care ar fi modul de repartizare a diferentelor mari si pe ce baza?

Va multumesc anticipat
1. Da, exista niste baremuri pentru consumul apei, dar sunt pentru acele cladiri necontorizate la nivel de condominiu. Nu stiu daca tineti minte, dar pe vremuri existau pentru apa rece (mai sunt si acum) contoare de bransament comune pentru mai multe blocuri, grupate in cvartaluri. Pentru ca pe acele contoare se inregistra consumul de la sute, mii de oameni, plus pierderi de pe reteaua exterioara, in acest caz facturile erau emise pentru fiecare bloc in parte in functie de numarul de persoane din acel bloc, numar declarat de administratia blocului, deci erau niste consumuri estimate. Iar la blocurile unde facturarea se facea in lipsa masuratorii cu un contor se aveau in vedere aceste baremuri.

In cazul unui bloc contorizat (chiar un contor comun la mai multe scari, cum este cazul pentru apa rece) nu se mai poate avea in vedere un barem estimat, ci impartirea consumului facturat, masurat pe contor de bloc sau scara, intre proprietarii acelui bloc pe baza consumului declarat, estimat la nivel de bloc etc.

2. Sigur ca se impune, nu neaparat control metrologic, ci o verificare din partea administratorului impreuna cu unul sau mai multi membri din comitet a apometrelor acelor apartamente care declara frecvent consumuri extrem de mici.
Un control metrologic e bine sa-l faceti pentru intreaga scara, bloc, ca sa porniti de la o situatie clara a tuturor apometrelor.

3. In baza unui regulament propriu asociatiei dv., stabilit in comitetul executiv. Criteriul de repartizare a diferentelor il stabiliti in functie de:
- cota-parte indiviza
- consum
... sau
- o combinatie din aceste doua criterii in proportii diferite sau egale.

Aveti in partea dreapta a paginii Documente utile si cautati acolo un regulament postat de @adriantot, aplicat in asociatia lui. Puteti sa va faceti propriul regulament. Totul e sa-l afisati la avizier ca sa instiintati proprietarii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la pausal gurita1809 gurita1809 Buna ziua, Locuiesc la bloc si asociatia de proprietari a hotarat sa se faca verificarea apometrelor cu o firma, contra cost, iar cei care nu efectueaza ... (vezi toată discuția)