avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executari silite-debitor decedat
Discuție deschisă în Executare silită

executari silite-debitor decedat

Va salut. Am o intrebare si, in functie de raspunsul dv voi hotara ceea ce avem de facut.
Avem un frate, decedat; au ramas doi copii majori si sotia supravietuitoare.
Tatal nostru a decedat in 1994, iar mama in 2007. Fratele nostru decedat, in termenul legal, a renuntat la mostenirea ramasa de pe urma mamei noastre.
succesiunea nu s-a dezbatut nici dupa moartea tatalui nostru si nici dupa moartea mamei noastre.
Acum cateva zile, cei doi fii au primit o Notificare colectiva privind inceperea executarii silite in urma unui contract de achizitii de bunuri neachitat.
Notificarea poarta data 11.ian 2012, iar baza legala a titlului executoriu o reprezinta o sentinta comerciala pronuntata in 29 oct 2007.
Intrebari: 1. Tinand seama ca sentinta s-a pronunta in 29 oct 2007 iar dosarul de incepere a executarii are data de 11 ian 2012, nu cumva s-a perimat actul in baza caruia s-a inceput executarea silita?
2. Sotia lui nu trebuia notificata si ea?
3. Nu ar trebui sa se dezbata intai succesiunea dupa parintii nostrii si apoi inceperea executarii pe partea de mostenire a fratelui nostru decedat?
4. Daca fratele nostru decedat a renuntat la mostenirea ramasa de pe urma mamei noastre, el ramane mostenitor pentru partea ramasa de la tatal nostru. Tinand seama ca partea lui dinspre tatal nostru este f mica, se mai poate face executarea pe casa parinteasca?
5. Tinand seama ca nu a trecut termenul legal de renuntare de acceptare sau renuntare la mostenire, de 6 luni, mai pot mostenitorii sa renunte la mostenire, sau renuntarea este lovita de nulitate, tinand seama ca a fost facuta DUPA notificare?
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 12:29, 31 Ianuarie 2012
Daca fratele decedat a renuntat in mod expres la mostenirea mamei dvs copii acestuia nu trebuie sa faca alta renuntare al sucesiune ,deoarece renuntarea este irevocabila.Pe de alta parte puteti sa va dresati notarului pentru dezbaterea succesiunii tatalui si mamei dvs,unde se va constata ca sunteti unicul mostenitor,prezumandu-se ca si in anul 1994 fratele nu a acceptata tacit mostenirea.
Pe de alta parte trebuie vazut cand a ramas definitiva sentinta civila ,daca ea nu a fost executata in termenul de 3 ani de la data cand a ramas definitiva si irevocabila ,creanta se prescrie.
Facet o contestatie la executare in termen de 15 zile de la data primirii actului care atesta inceperea executarii silite.V a trebuie un avocat neaparat.
Multumesc, dar trebuie sa mai fac niste precizari:
1. Nu sunt singurul mostenitor, am fost patru frati;
2. Nu cred ca putem cere notarului sa constate renuntarea tacita a fratelui decedat la mostenirea tatalui nostru deoarece acesta a locuit cu parintii nostri, inca decand erau in viata.
3. Mostenitorii fratelui decedat ar trebui sa se declare mostenitori renuntatori pentru ca, daca tatal lor a renuntat la mostenirea mamei noastre (care avea 4/16 din mostenirea tatalui nostru+ patrimoniul ei, adaugat dupa decesul sotului), ei sunt indreptatiti la cele 3/16 din partea tatalui lor. Deci, au ca mostenire 3/16 din patrimoniul lasat de tatal nostru.
4. Sentinta comerciala din 29 oct 2007, in baza careia s-a intocmit dosarul de incepere a executarii silite si s-a trimis notificarea colectiva, a ramas definitiva 10 zile mai tarziu, adica 9 nov 2007, prin necontestarea ei de catre fratele nostru.
Deci,daca de la emiterea titlului in baza caruia s-a inceput executarea silita (sentinta comerciala din oct 2007) au trecut peste 4 ani, creanta s-a prescris? Mai are vreo insemnatate faptul ca dosarul de executare s-a intocmit in 2009 si notificarea colectiva in ian 2012?
5. Creanta se prescrie, adica nu va mai putea fi ceruta niciodata, sau executarea silita trebuie reluata de la inceput.
Sigur ca vom angaja un avocat, dar ar trebui sa stim si noi macar strictul necesar.
As mai adauga urmatoarea nelamurire la care mai multi avocati nu mi-au putut raspunde: daca TOTI mostenitorii fratelui decedat renunta la mostenire- la notar- in termenul de 6 luni de la deces, inseamna ca patrimoniul lui se va imparti la ceilalti mostenitori.
In aceasta situatie, noi, ceilalti mostenitori dupa parintii nostri, beneficiem de partea lui de mostenire; In acest caz, putem fi urmariti de creditorii fratelui nostru?
Pai, da. De ce ar fi alta categorie de mostenitori mai... altfel decat ceilalti ( sotie si copii) ? Daca mostenitorii rezervatari renunta si mosteniti doar voi fratii, veti raspunde pt credit pana la valoarea a ceea ce ati mostenit.
art1114
(2) Moștenitorii legali și legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia
multumesc, mult.
Vedeti, de aceea iubesc eu Avocat.net

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea silita fify1 fify1 Buna ziua, In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat ... (vezi toată discuția)
Se poate pierde casa parinteasca? titi marina titi marina Va salut, cu stima Parintii mei au decedat in 1994-tata si 2007-mama. Nu s-a dezbatut succesiunea dupa niciunul dintre ei. Suntem 4 frati. Unul dintre frati ... (vezi toată discuția)
Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)