avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate pierde casa parinteasca?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate pierde casa parinteasca?

Va salut, cu stima
Parintii mei au decedat in 1994-tata si 2007-mama. Nu s-a dezbatut succesiunea dupa niciunul dintre ei.
Suntem 4 frati. Unul dintre frati a facut mai multe datorii pe care nu vrea sa le plateasca si locuieste in casa parinteasca. Normal, au inceput sa vina somatii. De teama pierderii bunurilor ramase de la parintii nostri, l-am pus pe fratele nostru sa dea declaratie de renuntare la mostenirea din partea mamei.
Intrebare: daca, in timpul vietii mamei noastre am facut acte notariale de instrainare a unor terenuri aflate in TP pe numele tatalui meu, se mai pot face acte de provocare a dezbaterii succesiuni de catre creditori? Pentru faptul ca fratele ar mai avea numai o mica parte din partea tatalui nostru, putem sa pierdem casa parinteasca?
Eu zic ca,da. Chiar daca a renuntat la mostenirea mamei, ramane mostenitor dupa tatal nostru, indiferent cat de mica i-ar fi partea din casa. Iar creditorii cer, de regula executari pe imobile.
Dv ce ziceti?
asa e.. dar puteti cere iesirea din indiviziune asupra bunurilor in timp ce dezbateti succesiunea, fratele nu poate renunta nici la partea mamei nici la partea tatalui, isi primeste cota parte in bani de la voi si pe bani de la voi.. da declaratie ca a primit banii pentru partea lui de mostenire de la voi.. iar restul fratilor ramaneti proprietari sau doar unul din voi, cel care vrea sa ramana si sal tina pe frate in casa parinteasca
multumesc, dar...
Partea de mostenire a mamei nu o mai poate revendica: renuntarea la mostenire s-a facut in termenul de 6 luni. Mai are partea din... partea tatalui.
Nu cred ca se poate merge pe iesirea din indiviziune si sa spuna ca si-a primit partea in bani. Aceasta actiune ar fi ULTERIOARA primirii somatiilor si ar fi usor de anulat in instanta ca fiind facute cu rea credinta.
Partajul este singura solutie si sulta acordata fratelui dator asa cum v-a spus colegul mai sus .Ce sa mai anuleze daca s-a efectuat partajul si fratele si-a luat sulta si nu a luat bunuri in natura. El va locui doar in casa voastra ,tolerat de ceilalti frati carora li s-a stabilit dreptul de proprietate pe casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu probleme bojoga veronica bojoga veronica Buna ziua! Sa facut succesiunea dupa tata care s-a impartit la 4 frati si mama,un frate a decedat dupa care a decedat mama.Eu si o sora vrem sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu partaj voluntar adypop adypop Mama mea a decedat in urma cu 6 saptamani.In urma decesului ar trebui sa deschidem succesiunea,la care ar trebui sa venim eu,fratele meu si tata.In urma unui ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)