avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... probleme cu RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

probleme cu RCA

Buna ziua, am si eu o nelamurire cu o firma de asigurari. in 2010 la inceputul lui iunie am avut un accident auto doar cu foarte mici pagube materiale, insa eram si baut. am dat asigurarea celui lovit si toate bune si frumoase pana in 23 ian 2012 cand am primit acasa un plic in care scrie ca in temeiul art. 720 cod proc. civ. sa achit o suma de 2772,50 lei in termen de 15 zile pentru pagubele suportate de ei altfel voi fi actionat in instanta. Eu vreau sa stiu daca e posibil ca dupa aproape doi ani sa ma puna pe mine sa platesc pagubele, in cazul in care aveam asigurarea valabila, si de ce si-au dat acordul de reparatie, daca e vorba ca eram baut, si ei nu platesc in in astfel de cazuri? Va multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 17:54, 19 Februarie 2012
Daca cititi art. 27 din Ordinul CSA nr.5/2010, pe care nu il reproduc intrucat este foarte lung, veti constata ca nu este caz de excludere faptul ca dvs. erati sub influenta bauturilor alcoolice. Faceti cunoscut acest fapt asiguratorului de RCA.
Art. 720 nu are nicio legatura cu problema dvs (bautura). Se refera la procedura de rezolvare a litigiilor comerciale, cum va fi si al dvs. in cazul in care sunteti chemat in judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
problema sta in felul urmator: asiguratorul dvs, a initiat procedura de conciliere, premergatoare "invitatiei" in fata instantei de judecata; dar vorbim de o procedura civila, asa ca e bine mai intai, sa va lamuriti pe deplin cum stau lucrurile in cazul prezentat.
1) Mai intai, asiguratorul a initiat procedura in baza art.58 din Legea nr.136/1995 , si poate sa faca acest lucru in termen de trei ani de la data producerii accidentului( gasiti fie pe net textul, fie in mesajele mele mai vechi, motiv pt. care nu il mai redau aici);
2) in al doilea rand, sa vedem ce "ARME" are asiguratorul si cum dovedeste el savarsirea infractiunii de catre dvs.( consumul de alcool) precum si legatura de cauzalitate dintre infractiunea savarsita si producerea pagubelor materiale la terta persoana despagubita); adica trebuie sa ne povestiti ce s-a intamplat cu acel dosar penal pt. consum de alcool, gandindu-ma ca cei de la asigurari au descoperit deja solutia;
3) in cazul in care nu va ajuta nimic pt. ca ati fost deja condamnat pt. acea infractiune, mai puteti sa va aparati incercand, de exemplu, sa diminuati suma care a fost acordata de asigurator, de faptul ca nu v-au chemat la constatarea pagubelor, facand inopozabila acea constatare, etc. etc.
acum vedeti unde va incadrati .
Pe procesul verbal era trecut ca erati baut ? Daca da asiguratorul pote sa faca regres sa-si recupereze banii pe dauna .
faptul ca ati avut asigurare RCA valabila la data accidentului, este un fapt menit sa va protejeze dvs. patrimoniul in cazul in care produceti pagube tertilor cu autoturismul, dar si sa ajute pe acestia sa-si repare imediat pagubele; faptul ca erati baut ( desi nu ati mentionat daca starea dvs. a atras vreo raspundere contraventionala sau penala) in timp ce ati condus autoturismul cu care ati provocat pagube , atrage recuperarea de la dvs a despagubirilor achitate de asiguratorul RCA, ca sanctiune a unui comportament nepermis de lege! Deci pe viitor, mai multa grija cand urcati la volan!
Conf. art. 58, alin b. din Legea asigurarilor (Lg. 136/1995) asiguratorul are dreptul sa recupereze de la dv. suma acordata ca despagubire.

art. 58. - asiguratorul recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intentie;
b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savarsite cu intentie;
c) accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
d) persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fara consimtamantul asiguratului.

Alte discuții în legătură

Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)
Actiune de regres Dumitru652 Dumitru652 Am avut un accident rutier pe data de 19.07.09 Eu am fost vinovat in cazul dat. Revizia tehnica era valabila pina in luna iulie. Eu am testat masina pe data ... (vezi toată discuția)
Raspunderea asiguratorului Gutzaaa Gutzaaa Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Raspunde polita RCA daca s-a produs un accident ca urmare a unei infractiuni si ulterior s-a pronuntat scoatere de sub ... (vezi toată discuția)