avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ELIBERARE CONDITIONATA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ELIBERARE CONDITIONATA

Buna ziua,
Am si eu o problema. Logodnicul meu se afla momentan in detentie si urmeaza sa intre in comisia de liberare conditionata in maximum 2 saptamani. De curand, i s-au intocmit doua rapoarte de incident referitoare la folosirea in spatiu interzis a unui telefon mobil personal si inregistrat ca atare (fiind in regim semideschis, li se permitea sa vorbeasca intre anumite ore, deoarece locatia respectiva nu este dotata cu telefoane publice cu cartela),intre aceste incidente trecand in jur de aproximativ 8-10 zile. Intrebarea mea este daca in urma procesului pe care il are in aproximativ 4 zile se va decide ca aceste raporturi raman in picioare risca sa ii fie amanat dreptul de a intra in comisia de liberare conditionata.
Alta problema este daca faptul ca intentionam sa ne casatorim dupa ,,iesirea'' lui de acolo poate constitui un motiv suficient de relevant care sa convinga Comisia de liberare ca recapatarea unei vieti personale echilibrate, intemeierea unei familii, pot fi considerate ca sanse reale pt reintegrarea lui sociala. Poate fi un motiv puternic faptul ca ne iubim si ca ne dorim o viata linistita si lipsita de probleme cu legea care sa-l mai afecteze (a fost condamnat la 5 ani de detentie pt furt calificat)?
Ma pot constitui ca martor? Pot depune marturie ca am cele mai bune intentii in ceea ce priveste recuperarea lui si ca sunt pregatita sa-l sprijin astfel incat sa devina un om mai bun?
Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 16:25, 1 Februarie 2012
După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

.
Poate fi un motiv puternic faptul ca ne iubim si ca ne dorim o viata linistita si lipsita de probleme cu legea care sa-l mai afecteze (a fost condamnat la 5 ani de detentie pt furt calificat)?



In speta prezentata , inculpatului nu i s-a aplicat o pedeapsa mai mare de 10 ani.


Eu m-am raportat la situatia de fapt concreta, excluzand, asadar, condamnarile cu o durata mai mare de 10 ani.

Potrivit articolelor 59 si 60 din Codul penal, condamnatul la pedeapsa închisorii poate fi liberat conditionat dupa executarea unei fractiuni de pedeapsa, daca a fost staruitor în munca, disciplinat .


In conformitate cu art. 450 alin. 2 Cod proc. penală, când instanţele constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea eliberării condiţionate, prin hotărârea de respingere fixează termenul de expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită termen care nu poate fi mai mare de 1 an.




ce ne facem cu cei ce au condamnari mici ?
executa in termen ?
nu neaparat instanta examineaza
cererea petentului ci poate examina si propunerea comisiei din cadrul locului de detinere.


Numai instanta de judecata dispune liberarea conditionata.

Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1.si daca furtul era savarsit pe codul vechi ?
2.in prima interventie ati scris ca termenul de reiterare nu poate fi mai mic de 1 an.
3.instantele dispun liberarea conditionata fie prin admiterea cererii de liberare conditionata inaintata de condamnat fie prin admiteerea propunerii pe care a facut-o comisia din cadrul penitenciarului.
Pedeapsa aplicata a fost 5 ani.

Raspunsul a fost dat in raport de aceasta pedeapsa , deja aplicata.

E adevarat ca si propunerea din cadrul penitenciarului poate fi admisa, insa user-ul care a expus situatia de fapt nu aminteste nicio initiativa din partea acesteia.

Numai instanta de judecata analizeaza , indiferent de cine este facuta propunerea, cererea pentru liberarea conditionata.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
pai si eu luam in calcul posibilitatea ca fapta pentru care a fost condamnat 5 ani sa fi fost savarsita inainte de 14 noiembrie 1996 situatie in care fractiile erau altele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata mondypink mondypink buna,imi poate spune cineva unde pot vedea cand s-a stabilit data de eliberare conditionata pentru un detinut? Multumesc (vezi toată discuția)
Eliberarea conditionata silvianitulescu silvianitulescu sotul meu a fost inchis pe 17 mai 2009.din momentul in care a intrat in penitenciar ,a avut un comportament exemplar,intre1-2 evidentieri pe luna,8 permisii ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata dellacroce dellacroce buna ziua,dupa amanarea de 3 luni care am primit o cine ar trebui sa ma elibereze comisia de la penitenciar sau tribunalul,asta daca as indeplini toate ... (vezi toată discuția)