După ce a executat cel puţin
două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza
muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a
cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
.
Poate fi un motiv puternic faptul ca ne iubim si ca ne dorim o viata linistita si lipsita de probleme cu legea care sa-l mai afecteze (a fost condamnat la 5 ani de detentie pt furt calificat)?
In speta prezentata , inculpatului nu i s-a aplicat o pedeapsa mai mare de 10 ani.
Eu m-am raportat la situatia de fapt concreta, excluzand, asadar, condamnarile cu o durata mai mare de 10 ani.
Potrivit articolelor 59 si 60 din Codul penal, condamnatul la pedeapsa închisorii poate fi liberat conditionat dupa executarea unei fractiuni de pedeapsa, daca a fost staruitor în munca, disciplinat .
In conformitate cu art. 450 alin. 2 Cod proc. penală, când instanţele constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea eliberării condiţionate, prin hotărârea de respingere fixează termenul de expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită termen care nu poate fi mai mare de 1 an.
ce ne facem cu cei ce au condamnari mici ?
executa in termen ?
nu neaparat instanta examineaza
cererea petentului ci poate examina si propunerea comisiei din cadrul locului de detinere.
Numai instanta de judecata dispune liberarea conditionata.