avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea nr.de zile de concediu de odihnã în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea nr.de zile de concediu de odihnã în funcþie de nr. de zile de concediu medical

Am aflat de curând că nr. de zile de concediu de boală dintr-un an se adună şi se scad din perioada lucrată dintr-un an calendaristic şi în funcţie de perioada lucrată se acordă nr. de zile de concediu de odihnă. Până acum ştiam că această reducere se aplică doar în cazul unui concediu medical mai mare de 1 lună. Ce act normativ reglementează această situaţie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:01, 29 Ianuarie 2012
art.145 alin.2 C.mun. dispune ca, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:

1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

[ link extern ]
In practica respectam totusi legislatia in vigoare din RO,respectiv prevederea art.145al.2 Codul Muncii.Cine considera ca s-a produs o incalcare a legislatiei muncii in acest sens se poate adresa justitiei..
Aici nu este vorba despre incalcarea legislatie muncii , ci de incalcarea unei hotarari a CEJ .. astfel, hotararea Curtii Europene de Justitie fiind obligatorie pentru toate instantele din Romania.
Din moment ce CM reglementeaza domeniul raporturilor de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii in RO,ca angajator este clar ca trebuie sa respect acest cod,deci implicit prevederea art.mentionat.Sunt curioasa daca exista spete in care angajatorii au fost actionati in instanta de angajati pt. acest aspect iar acestia din urma au primit sentinte favorabile,vand in vedere ca instantele trebuie sa respecte hotararea CEJ?
Si daca nu-l respecta care este sanctiunea ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical zina_curcubeu zina_curcubeu Va rog sa imi spuneti daca, concediul medical afecteaza (diminueaza) perioada concediului de odihna. In cazul meu, pentru 10 zile de concediu medical, ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa revenire din crestere copil GabrielaMarianaK GabrielaMarianaK Buna ziua, Daca am revenit din crestere copil in 26ianuarie 2015, pot beneficia de concediu odihna aferente zilelor de 126(post/prenatal), dupa noua ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pikitoi pikitoi Buna ziua, daca un angajat este in concediu medical 60 zile consecutiv, pentru aceasta perioada beneficeaza la sfarsitul anului sau la lichidare de concediu ... (vezi toată discuția)