avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de servicii medicale de urgenta gratuite ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de servicii medicale de urgenta gratuite in conditiile in care sunt asigurat?

Pot beneficia de servicii de urgenta gratuite in conditiile in care sunt asigurat ?
Am alunecat si am o problema cu un picior entorsa sau chiar fractura iar in wekend nu are cine imi elibera adeverinta de la serviciu si as merge la urgenta dar nu prea stiu care sunt procedurile
Cel mai recent răspuns: Tania3 , utilizator 09:38, 30 Ianuarie 2012
În situatia în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat,( nu are adeverinta emisa de angajator),pacientul prezentandu-se in urgenta,spitalul acorda serviciile medicale de urgenta necesare,daca considera ca este necesar,fara plata acestora.
Daca se va impune si internare,veti prezenta adeverinta ulterior,in caz contrar veti suporta cheltuielile de spitalizare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
Indiferent daca santeti asigurat sau nu beneficiati de servicii medicale de urgenta .

Acordarea asistentei publice medicale si tehnice de urgenta
si a primului ajutor calificat


(7) Primul ajutor calificat si asistenta medicala de urgenta se acorda fara nici o discriminare legata de, dar nu limitata la, venituri, sex, varsta, etnie, religie, cetatenie sau apartenenta politica, indiferent daca pacientul are sau nu calitatea de asigurat medical.

Legea 95/2006
Nu este chiar asa,cum aratam in comentariul meu,spitalul acorda serviciile medicale de urgenta necesare,,fara plata acestora intr-adevar,si celor neasigurati, dar doar daca considera ca este necesar.,nu tot ce se prezinta la CPU este incadrat insa la urgenta,in consecinta in fc. de diagnostic pacientul posibil sa si plateasca in caz ca nu este asigurat...

A. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale majore (cod roşu) decontate de casele de asigurări de sănătate:
7. CÃDERI ªI ALTE ACCIDENTE
a. susp. mai multe victime grave
b. susp. inconştient în urma accidentului
c. greutate la respiraţie în urma accidentului
d. starea de conştienţă în deteriorare sau starea de obnubilare prelungită
e. paralizie
f. paloare, transpiraţii, aproape inconştient
g. sângerare necontrolabilă
h. strivire sau leziuni penetrant la nivelul: capului, a gâtului, a abdomenului sau a coapsei
i. leziuni semnificative la nivelul a două sau mai multor părţi ale corpului
j. fractură de femur sau multiple fracturi deasupra nivelului mâinii sau al piciorului
k. extremitate smulsă deasupra nivelului degetelor
l. pacient carcerat, blocat etc.
m. cădere de peste 4 metri fără alte criterii de urgenţă
n. susp. de traumatism prin energie mare, informaţii neclare
o. dureri precordiale pre-existente, ameţeli acute, cefalee, diabet
p. dureri mari (fără alte criterii de urgenţă


B. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale de gradul 1 (cod galben) decontate de casele de asigurări de sănătate


7. CÃDERI ªI ALTE ACCIDENTE
a. o singură fractură sub genunchi
b. fractura antebraţului
c. susp. fractură col de femur
d. sângerare controlată
e. cădere de la 3 - 4 metri (fără alte criterii de urgenţă)
f. dureri moderate (fără alte criterii de urgenţă)


C. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă la domiciliu decontate de casele de asigurări de sănătate(cand vine ambulanta si consulta pacientul la domiciliu.)

6. CÃDERI ªI ALTE ACCIDENTE
a. Cădere sub 3 metri (fără alte criterii de urgenţă)
b. Plăgi şi contuzii, leziuni minore
c. Implicat în accident, fără simptome


In cazul prezentat,cu entorsa suspiciune de fractura,nu se incadreaza la situatiile reglementate.S-ar putea ca doar sa-i prescrie un calmant si sa-l indrume spre medicul de familie care sa-i dea trimitere catre ortopedie.
Pentru a elimina suspiciunea de fractura se face radiografie, si , clar omu tre sa mearga la urgenta!Nu se plateste, dr de garda (ortoped sau traumatolog) va examina leziunea si va interoga pacientul cu privire la modul in care s-a produs acea leziune, coreland ceea ce este evident la pacient cu ceea ce relateaza pacientul si cu rezultatul radiografiei, abia apoi se pune un diagnostic si se da un tratament.Aceste cazuri nu sunt urgente majore, dar se trateaza in serviciile de traumatologie( urgenta , unde exista asa ceva)!

Iti trebuie doar buletinul la sectia de urgente ( unitate primiri urgente), dup-aia daca le mai trebe ceva iti vor cere sa aduci ulterior, dar de obicei nu se intampla sa ceara acte aditionale! ( cel putin asa ceva se intampla pana acum)
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Tania3 a scris:

Pentru a elimina suspiciunea de fractura se face radiografie, si , clar omu tre sa mearga la urgenta!Nu se plateste, dr de garda (ortoped sau traumatolog) va examina leziunea si va interoga pacientul cu privire la modul in care s-a produs acea leziune, coreland ceea ce este evident la pacient cu ceea ce relateaza pacientul si cu rezultatul radiografiei, abia apoi se pune un diagnostic si se da un tratament.Aceste cazuri nu sunt urgente majore, dar se trateaza in serviciile de traumatologie( urgenta , unde exista asa ceva)!



La sosire, in urma efectuarii triajului, pacientii in cadrul UPU sau CPU sunt examinati de medicul de garda,care desigur nu se plateste,dar care va decide daca este necesar sa solicite/sa nu solicite investigatie imagistica,respectiv radiografie,si acordarea de consultatie de specialitate ortopedica .
Daca nu este nimic grav,pacientul ne fiind in stare critica,va fi directionat cu siguranta sa revina pt. consult de specialitate in ambulatoriu la cabinetul de ortopedie,avand biletul de trimitere de la medicul de familie.

Alte discuții în legătură

Contestare cml si expertiza constantin_nicu_cl constantin_nicu_cl Prin decizia I.C.C.J nr 1952/22.03.2005 am fost condamnaat definitiv pentru savarsirea infractiunii de cercetare abuziva.La dosar a fost depus un certificat ... (vezi toată discuția)
Intelegere amiabila victime ulterioare PopescuAdam PopescuAdam Buna ziua, Va povestesc o situatie putin complicata si va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi: Logodnica mea face naveta cu ocazie. Intr-o zi, dupa ce s-a ... (vezi toată discuția)
Trimitere in judecata spital public universitar - mod ciudat de abordare si diagnosticare bise88 bise88 Pe data de 30.10.2023 am cazut si m-am accidentat la genunchiul drept. Am ajuns la primiri urgente in cadrul spitalului Universitar, in aceeasi seara cu ... (vezi toată discuția)