avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... verificare apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

verificare apometre

Pentru verificarea apometrelor din ap. de catre administrater este necesar sa existe o hot. a ad. gen., in acest sens in prealabil sau adm. dispune eventual cu un membru al com. ex. efectuarea acestei actiuni fara imputernicire, printr-un anunt.?
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 13:14, 29 Ianuarie 2012
Administratorul de imobil nu detine autoritatea si limita de competenta sa verifice din punct de vedere tehnic aparatele de contorizat consum apa
Verificare existentei apometrelor individuale,a inregistrarii fluxului de lichid care tranziteaza aparatul de contorizat ,existenta sigiliilor ,pot fi realizate atat de catre administratorul de imobil cat si de catre orice persoana mandatata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari
Daca este vorba de verificarea metrologica a acestor aparate, DA, este necesar sa fie aprobat in AG, asa recomanda si Biroul Roman de Metrologie Legala, prin Directia de evaluare organisme si autorizari - restul este rutina prevazuta eventual intr-un regulament intern unde sunt prevazute o multime de conditii: cine lectureaza, cand trebuie prezentat consumul la as. prop., ce se intampla daca rupi sigiliul metrologic sau cel din instalatie, si modul de verificare a intregii instalatii de apa, etc.
administratorul sau alt membru desenat al asociatiei nu face verificarea apometrelor ci doar citirea lor si existenta sigiliilor , verificarea mertologica se face de catre o firma specializata o data la 3 ani (daca proprietarul e de buna credinta cheama singur firma)dar cum nu exista baza legala de a obilga proprietarii sa-si faca verificarea metrologica periodica a contoarelor astea functioneaza de ani buni fara a le fi fost facut verificarea asa ca de aici rezulta si unele diferente
@tomasso
Administratorul citeste indecsii, constata violarea sigiliilor, constata daca repartitorul s-a defectat sau inregistreaza valori sub cantitatea zilnica/locuitor stabilita de MS. Administratorul cunoaste daca apometrele necesita verificarea metrologica intrucat are data montarii fiecarui apometru.
Conform Ord. BRLM nr.48/22.03.2010 L.O. 2010 apometrele au termen de verificare metrologica:
- apometre pentru apa calda 4 ani
- apometre pentru apa rece 5 ani

Verificarea apometrelor se face numai de catre firme autorizate constand in:
- demontarea apometrelor si montarea unor stuturi de teava in locul acestora
- verificarea propriu zisa a apometrelor pe bancuri de verificare si acordarea avizului metrologic sau neacordarea acestuia in caz ca nu corespund normelor metrologice in vigoare
- montarea apometrelor pe instalatia initiala si inmanarea avizului metrologic si procesul verbal de sigilare si punere in functiune.

Pentru respectarea prevederilor legale in modul de utilizare a apometrelor trebuie respectate urmatoarele:
- montarea apometrelor cu aceeasi clasa de precizie , de dorit tip C ca si contorul de bransament.
- sigilii personalizate de unica folosinta
- respectarea cu strictete a pozitiei de montare, la o deviatie cat de mica apometrul inregistreaza gresit
- verificarea metrologica a contoarelor individuale
- citirea cel putin trimestriala a apometrelor de catre reprezentantul asociatiei/ prestator
- corelarea momentelor de citire a apometrelor
- depistarea consumului fraudulos al unor locatari.


Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
LocatarB, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea verificarii apometrelor danuca_dana danuca_dana Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa ... (vezi toată discuția)
Termen schimbare contoare apa Elidor Elidor Buna ziua/seara, Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa vsu vsu Buna ziua! De cand sunt administrator in bloc, observ ca sunt pierderi mari de apa calda si rece (minim 20% lunar) la doua din cele patru scari ale ... (vezi toată discuția)