avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa-mi schimb optiunea in privinta duratei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa-mi schimb optiunea in privinta duratei concediului pentru cresterea copilului?

Am optat pentru concediu de crestere copil de 1 an,va rog sa-mi spuneti daca se poate prelungi la 2 ani,in conditiile in care bebe are acum 6 luni.De la inceput am stat in dubii ca nu stiam ce sa aleg ca e cam greu sa te hotarasti nestiind cum o sa fie cu bebe.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:29, 31 Ianuarie 2012
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 2

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, opţiunea pentru indemnizaţie nu mai poate fi schimbată. In acest caz, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului va înceta cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani.

Prin urmare, ziua în care va veti relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul dvs a împlinit varsta de 1 an.
si daca o persoana a optat pentru 2 ani dar doreste sa se reintorca dupa un an? plata indemnizatiei se face timp de 2 ani? cam asa reiese din ce ati scris dvs, sau cum se procedeaza?
multumesc
ioannna a scris:

si daca o persoana a optat pentru 2 ani dar doreste sa se reintorca dupa un an? plata indemnizatiei se face timp de 2 ani? cam asa reiese din ce ati scris dvs, sau cum se procedeaza?
multumesc

1. Asta ati inteles dvs. dar nu ati inteles bine..

2. Daca ati optat pentru varianta cu pana la 2 ani si reluati activitatea mai inainte atunci se suspenda indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sined sined Ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani,prev de art 2/1/b din OUG 111/2010,in baza optiunii mele la data nasterii ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu de ingrijire copil ContSters229751 ContSters229751 O salariata a facut cerere de intrare in concediu de ingrijire copil pentru un an in perioada 04.01.2011-04.01.2012. Acum vine cu o alta cerere de prelungire a ... (vezi toată discuția)
Ccc, stimulent de insertie cipanu cipanu daca optez pentru CCC pana la 2 ani dar intre timp ma razgandesc si doresc revenirea la serviciu inainte de implinirea copilului a varstei de 1 an mi se mai ... (vezi toată discuția)