avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Buna ziua, As avea si eu cateva intrebari la care sper sa gasesc rezolvare aici. Sunt din Craiova.In anul 2001 tatal meu a decedat, el neavand nici un act de proprietate asupra locuintei. El avea 4 frati, dintre care unul era handicapat (avea curator pe unul din frati). In anul 2003 am fost date in judecate pentru a se imparti casa si terenul (care toate erau pe numele bunicii mele-mama tatalui) de catre 2 dintre frati si bunica. Imparteala s-a facut dupa cum au vrut ei, noi neavand nici un fel de act pe casa si pe imbunatatirile aduse de parintii mei intre timp. Ca sa scurtez, ei au primit cam 85% din casa+teren, iar noi 15% (asta constand din 2 camere si un teren - o mica alee catre poarta), deoarece tata nu a facut nici un fel de act de proprietate pe numele lui si totul era pe numele bunicii, el primind doar cota parte pe care i-o lasase tatal lui la moarte. In sentinta de la tribunal s-a ajuns la o asa zisa intelegere, numita tranzactie, prin care se consemneaza mai multe fapte. Eu doream sa imi explicati doua puncte din sentinta, primul punct din sentinta sunand asa: "In caz de construire sau transmisiune (inter vivos sau mortis causa) a dreptului real de proprietate sau oricarui dezmembrament al acestui drept(si grevare de sarcini) privind constructiile aflate pe cele doua loturi - in tot sau in parte (ce am primit fiecare - v-am scris mai sus) obligatiile asumate de parti prin prezenta tranzactie vor fi opozabile persoanelor fizice si juridice beneficiare ale operatiunii(lor) juridice." - nu inteleg ce inseamna. si celalalt un punct din sentinta - noi avem in curte o fantana care in sentinta este stipulat ca se va folosi la comun (desi ei nu vin la fantana pentru ca si-au tras apa in casa) care suna asa: "Partile semnatare se obliga a exploata fantana asupra careia folosinta este comuna in regim normal, fara utilizarea de mijloace hidraulice, in cazul incalcarii acestui regim normele de exploatare partea-partile culpabil/e vor suporta cheltuielile necesare reparatiei si prejudiciului partii/partilor afectata/e" - eu din asta inteleg ca daca cumva incalcam cumva acest regim suntem obligate sa suportam cheltuielile in cazul in care se aduc prejudicii celeilate parti care sa necesite reparatii, dar nu ne interzice sa tragem apa in casa (va dati seama ce greu este sa scoatem apa din fantana fie vara, fie iarna si nestind daca putem trage si noi apa la robinet sa ducem un trai decent). Mai vroiam sa precizez ca terenul de sub casa noastra (partea primita) este inca pe numele bunicii, asta insemnand ca noi stam in aer? ... si dupa moartea ei noi mai putem avea pretentii la mostenire? - daca da , va trebui sa ne judecam cu ei din nou? ce sanse am avea sa obtinem ceva? In speranta ca nu v-am plictisit, va multumesc in prealabil pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Stroescu , Avocat 22:28, 30 Octombrie 2008
referitor la intrebarile care va framanta apreciez ca :
- 1. partile intre care a avut loc tranzactia este definitiva si irevocabila adica nu mai pot sa o revoce. cu obdervatia "beneficiare ale actiunii" la singular este corect si nu la plural "operatiunilor."
- 2. privind exploatarea fantanii - puteti sa o folositi in comun iar daca ceilalti nu o folosesc in mod curent atunci puteti sa va montati un hidrofor ori pompa cu conditia sa nu deteriorati constructia efectiva si sa nu folositi apa pentru udatul gradinii decat cu acceptul verbal al celorlalti.
"apa este un produs al naturii" si nu poate fi apropiata omului.constructia fantanii,, aparatele si instalatiile de colectare, purificare , prelucrare si evacuare sant ale omului.
- 3. Da aveti dreptul la mostenirea bunicii dupa decesul acesteia si va trebui sa va intelegeti cu ceilalti mostenitori in privinta impartelii patrimoniului ramas de pe urma acesteia cu conditia ca aceasta cat este in viata sa nu dispuna de el in sensul sa nu vanda, sa nu faca un testament sau o alta forma de inlaturare a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu probleme Luca Dorina Luca Dorina Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de ordin juridic: Bunicul meu din partea tatalui a decedat in 1983, tatal meu (fiul) la o luna ... (vezi toată discuția)
Cesiune drept de proprietate (terenuri moºtenite de la înaintaºi) mihai78 mihai78 Bună ziua, Bunica mea, împreună cu 3 fraţi ai săi au moştenit averea mamei şi bunicii sale. După moartea bunicii mele, tatăl meu (unicul copil) ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire mirelairimia mirelairimia Buna ziua, As vrea sa stiu ce este de facut in urmatorul caz: Tatal meu decedat are 6 frati. El fiind cel mai mic a ingrijit de bunici. La moartea ... (vezi toată discuția)