Buna seara! Intrebarea mea este: cam care este diferenta de pret intre acte de vanzare-cumparare si acte de donatie. Sotul meu si-a cumparat apartamentul in urma cu 6 ani, si l-a luat pe numele mamei si a fratelui lui, deoarece ei doi si-au unit veniturile pt creditul ipotecar, dar el a platit ratele, si doar el, apartamentul este doar al lui, dar acum ne-am hotarat sa facem si actele pe numele nostru si sa preluam si rata pe numele nostru, si nu stim cum ar fi mai bine sa facem: ori acte de vanzare cumparare sau donatie? Mentionez ca se impaca foarte bine cu familia lui si nu cred ca ar exista riscul ca intr-un viitor sa pretinda vreun beneficiu, sau sa retraga donatia. Valoarea apartamentul cred ca este undeva la 30.000-35.000 euro de cand cu criza a scazut considerabil valoarea. va multumesc anticipat.
In cazul dvs diferenta intre cele doua ca si costuri o reprezinta impozitul! La donatie nu mai platesc impozit donatorii, adica mama si fratele , fiind scutiti de impozit , in cazul in care donatia se face intre rude pana la grad 3. La vanzare se plateste si impozit indiferent de grad de rudenie! Calculul nu se poate face Decat dupa grila de expertiza imobiliara a notarilor, in functie de zona, de etaj, de finisaje, anul construirii.
Pe de alta parte dpdv juridic ar fi mai Bine sa faceti contract de vanzare cumparare , pentru ca mai tarziu sa nu aveti probleme. Avand in vedere ca vanzarea se face atat de mama cat si de frate aceasta la succesiunea mamei dvs nu va putea fi prezumata ca donatie deghizata , fiind incuviintata de fratele dvs in act in calitate de vanzator....