avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cost acte vanzare/cumparare/donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cost acte vanzare/cumparare/donatie

Buna seara! Intrebarea mea este: cam care este diferenta de pret intre acte de vanzare-cumparare si acte de donatie. Sotul meu si-a cumparat apartamentul in urma cu 6 ani, si l-a luat pe numele mamei si a fratelui lui, deoarece ei doi si-au unit veniturile pt creditul ipotecar, dar el a platit ratele, si doar el, apartamentul este doar al lui, dar acum ne-am hotarat sa facem si actele pe numele nostru si sa preluam si rata pe numele nostru, si nu stim cum ar fi mai bine sa facem: ori acte de vanzare cumparare sau donatie? Mentionez ca se impaca foarte bine cu familia lui si nu cred ca ar exista riscul ca intr-un viitor sa pretinda vreun beneficiu, sau sa retraga donatia. Valoarea apartamentul cred ca este undeva la 30.000-35.000 euro de cand cu criza a scazut considerabil valoarea. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adrianagropo , utilizator 13:18, 30 Ianuarie 2012
cel mai bine este sa faca donatie.. este cel mai ieftin... oricum, verificati la mai multe notariate inainte de a va hotari unde veti incheia actele
In cazul dvs diferenta intre cele doua ca si costuri o reprezinta impozitul! La donatie nu mai platesc impozit donatorii, adica mama si fratele , fiind scutiti de impozit , in cazul in care donatia se face intre rude pana la grad 3. La vanzare se plateste si impozit indiferent de grad de rudenie! Calculul nu se poate face Decat dupa grila de expertiza imobiliara a notarilor, in functie de zona, de etaj, de finisaje, anul construirii.
Pe de alta parte dpdv juridic ar fi mai Bine sa faceti contract de vanzare cumparare , pentru ca mai tarziu sa nu aveti probleme. Avand in vedere ca vanzarea se face atat de mama cat si de frate aceasta la succesiunea mamei dvs nu va putea fi prezumata ca donatie deghizata , fiind incuviintata de fratele dvs in act in calitate de vanzator....
Va multumesc foarte mult pentru informatii! Sunt de mare folos!
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri contract vanzare-cumparare apartament flory 10 flory 10 m-ar interesa sa stiu ce acte imi sunt necesare sa trec un apartament pe numele meu de pe numele mamei (act de vanzare cumparare)si cam la cat se estimeaza ... (vezi toată discuția)
Pentru o vânzare-cumpărare de apartament între mamă și fiică se impune un barem minim de preț? ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Doresc sa fac o vanzare cumparare pentru apartamentul mamei mele , catre mine , fiica ei.Desi exista un testament in acest sens , doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Acte necesare donatie casa plus costuri andra_alexandra andra_alexandra As vrea sa stiu de ce acte am nevoie , ca mama mea sa treaca casa pe numele meu prin donatie, sau cum e mai simplu,dar si cat ma costa toata aceste ... (vezi toată discuția)