am 52 ani si 3 luni,nu am nici un servici si am 25 ani vechime in campul muncii as dori sa stiu daca pot obtine o pensie anticipata neavand nici un venit de 2 ani de zile si nici nu ma pot aangaja caci toti patronii vor doar tineri?VA MULTUMESC>
Nascuta in 1960? Nu puteti deoarece, pentru pensie anticipata partial trebuie sa aveti 61 ani si 11 luni (in functie de luna nastere se diminueaza cu pana la 3 luni) si un stagiu complet de cotizare de 31 ani si 11 luni (in functie de luna nastere se diminueaza cu pana la 3 luni).
Pentru pensia anticipata, pe langa varsta aratat, stagiul de cotizare trebuie sa fie mai mare cu min.8 ani decat stagiul aratat mai sus.
In mai 2021 la implinirea varstei de 61 ani si 7 luni, stagiu minim 15 ani, stagiu complet 31 ani si 7 luni, beneficiati de pensie pentru limita de varsta.
De pensie anticipata partial ati putea beneficia la varsta de 56 ani si 7 luni cu conditia ca pana atunci sa atingeti stagiul complet de cotizare de 31 ani si 7 luni (sa lucrati sau sa cotizati prin contract direct cu casa de pensii pana atingeti stagiul complet).
Buna ziua, sunt nascuta in 1961 pe data de 2 iunie, muncesc din 1980, am 17 ani si 6 luni de grupa 1, restul grupa 2-a, momentan sunt somera din decembrie 2012.
Am mai beneficiat de somaj in anul 2010 o perioada de 12 luni, in anul 2000 pe o perioada de 12 luni si ajutor de somaj inca 6 luni si in 1996 pe o perioada de 6 luni.
In ce conditii pot sa beneficiez de pensie chiar si anticipata?
Va multumesc.
1. Deoarece nu ati dat date exacte raspunsul poate avea si el scapari.
2. Pentru o femeie nascuta in iunie 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
3. Daca am calculat eu bine, in decembrie 2013 veti avea un stagiu de cotizare la pensie de 33 de ani (in care intra si cei 3 ani in care ati beneficiat de indemnizatie de somaj - cele doua perioade de cate 6 luni in care ati beneficiat de alocatie de sprijin nu sunt vechime in munca).
4. Pentru cei 17 ani si 6 muni de gr.I de munca si cei 3 ani si 6 luni de gr.a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni (62/1 - 4/6 = 57 de ani si 7 luni;
- se adauga la stagiul de cotizare 9 ani si 7 luni (33/0 + 9/7 = 42 de ani si 7 luni).
5. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 57 de ani si 7 luni, in ianuarie 2019;
- pensie anticipata(fara diminuare), la 57 de ani si 1 luna, in iulie 2018.
Cand ies la pensie
lili_0761
Buna ziua, ma numesc Bujoreanu Mrcelica, sunt din Galati , nascuta in 07 07 1961 si as dori sa stiu la ce varsta am dreptul sa ies la pensie si care este ... (vezi toată discuția)