avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidare sau furt?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidare sau furt?

Fapta inculpatului de a-si insusi bunuri care i-au fost incredintate pentru a fi folosite in procesul muncii,de catre angajator, constituie infractiunea de furt sau delapidare?
Furt, depinde acum si de calitatea faptuitorului.
Pentru a fi delapidare, subiectul activ al infractiunii trebuie sa fie dublu calificat în sensul ca, acesta este un funcţionar şi gestionar sau administrator. Aceste doua calitaţi trebuie îndeplinite cumulativ, lipsa uneia dintre ele ducând la inexistenţa delapidarii. Întotdeauna funcţionarul trebuie sa se afle într-un raport de munca, pe baza unui contract individual de munca cu o alta persoana juridica, alta decât cele aratate în art. 145 C. pen. Prin calitatea de gestionar se înţelege acea persoana care are ca atribuţii principale primirea, pastrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosirea sau deţinerea unei unitaţi publice
Daca faptuitorul nu are calitatea de gestionar, administrator sau functionar , atunci este furt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere Cristiann86 Cristiann86 Abuzul de incredere, furt, delapidare a) Un vanzator angajat la un magazin de cartier ia din banii luati din vanzarea produselor de pe rafturi. Ce ... (vezi toată discuția)
Este delapidare? Cicilina Cicilina Buna ziua, Va expun un caz. Un angajat (termopane) acuzat de seful sau de delapidare (adica: montat plasa de tantari luata de la firma, neplatita ... (vezi toată discuția)
Coautoratul la infractiunea de delapidare damon damon Buna...sunt student la drept si am o nelamurile pe care ii rog pe cei in domeniu sa ma lamureasca...la drept penal una din intrebarile de la examen a fost ... (vezi toată discuția)