am doi copii ....sint in divort cu fostul sot
un copil este la mine, celalalt la sot.
azi am primit hotarirea de divort,si am fost instiintata ca ambii copii vor sta la mine
"astfel se va dispune ca autoritatea parinteasca asupra celor doi minori sa fie exercitata exclusiv de catre reclamanta" (adica eu)
-as vrea sa stiu ce inseamna acest aspect ? exclusiv de catre reclamanta
-cind pot sa merg sa-l iau pe celalalt copil,
Vor avea domiciliul la dvs si veti fi singura care va decide pt copii si singura care raspunde.. cam asta inseamna ca veti exercita numai dvs autoritatea parinteasca.
Daca nu va da copilul de buna voie, va trebui sa apelati la un executor cand hotararea va fi definitiva si irevocabila
Daca va intelegeti amiabil in acest sens cu tatal minorului, atunci puteti sa luati copilul.
Daca insa acesta se opune, atunci va trebui sa asteptati si sa verificati daca acesta va formula apel in 30 de zile de la comunicarea sentintei de divort.
Daca se va formula apel, va trebui sa asteptati sa se pronunte hotararea in urma judecarii la instanta de apel.
Daca nu se va formula apel, atunci hotararea dvs. va fi definitiva si irevocabila si o puteti legaliza si investi cu formula executorie si apoi o puteti pune in executare.
va multumesc
daca va face recurs in cit timp voi fi instiintata acasa ?
sau cum se procedeaza
stiti cum este ...imi doresc sa iau copilul cit mai repede posibil..dar nu pot sa merg sa-l iau pina legalizez ori pina se termina si cu recursul :daca" este cazul...pentru ca fostul sot este cam..recalcitrant
si imi este frica sa merg de una singura...la domiciliul lui sami iau cappilasul
Daca citeati cu atentie raspunsul meu, ati fi vazut ca v-am raspuns deja, respectiv dvs. sunteti cea care trebuie sa verificati dupa expirarea termenului de 30 de zile de la comunicarea hotararii, daca sotul dvs. a formulat apel impotriva hotararii sau nu.
A verifica = a intreba la arhiva instantei.
Apoi, daca a formulat apel, va trebui sa asteptati pana va veti judeca si in apel.
Hotararile pronuntate de catre instanta de apel sunt definitive si pot fi puse in executare, chiar daca se va formula ulterior de catre sotul dvs. si recurs.
De aceea v-am raspuns mai sus si in varianta declararii unui eventual apel.
Recursul este a doua cale de atac care poate fi formulata impotriva deciziei pronuntate in apel.
Pentru a putea fi pusa in executare o hotarare nu este suficienta doar legalizarea ci este necesara si investirea cu formula executorie, cum deja v-am raspuns.
Dupa legalizare si investire va puteti adresa unui executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii daca sotul dvs. refuza si atunci sa va dea copilul.
Alte discuții în legătură
Incredintare minor
Luizaalexa
Am o fetita de 2ani si 8 luni si am divortat dar fostul meu sot a luat-o si de 8 luni nu am avut acces la copil.la proces am castigat prin apel incredintarea ... (vezi toată discuția)