Am mai deschis acum ceva timp un subiect referitor la faptul ca am un contract de inchiriere incheiat in 2002. Pe vremea aceea respectivul chirias era persoana fizica, iar la un an de la incheierea contractului, s-a transformat in persoana juridica infiintand un salon de croitorie, cu numele SC Papita SRL. In contract este prevazuta clauza prin care chiriasul nu are dreptul sa inchirieze nici unei alte persoane fizice sau juridice imobilul.
Am intrebat daca pot cere rezilierea contractului pe motivul nerespectarii clauzei. Adica el fiind acum administrator de societare nu are nici un drept de continuitate a activitatii, si pot cere rezilierea contractului si incheierea altuia nou.
Unii dintre avocati mi-au spus ca se poate deoarece ar fi "inchiriat" lui insasi ca persoana juridica si a incalcat clauza, altii au zis ca nu se poate face nimic.
Am aflat cum ca, la scaderea chiriei platite din cheltuieli, el trebuie sa faca la finante un contract de comodat intre el ca persoana fizica si societatea Papita SRL.
Deci acel contract de comodat nu poate insemna ca a facut o subinchiriere???
Dacă e contract de comodat, nu cred că poate scădea chiria plătită de comodantul care este, faţă de proprietarul imobilului, chiriaş. Chiria plătită de cel care transmite în comodat lucrul închiriat nu poate fi socotită ca un accesoriu al folosinţei lucrului de către comodatar, ea fiind un echivalent al acesteia, deci o chirie plătită la rîndul lui de către comodatar, ceea ce transformă contractul în locaţie (sublocaţie, în cazul de faţă).
Imi aduc aminte de subiect si parca am si spus la acel moment ca sunt covinsa ca pentru a-si face srl-ul chiriasul Ionescu a facut sigur un contract de comodat altfel nu ar fi putut inregistra societatea la registru comertului.
Asa cum de esenta contractului de chirie e pretul dat pentru folosinta , de esenta comodatului este lipsa pretului pentru folosinta, prin urmare trebuie analizat acest contract de comodat facut intre chirias si SC Papiota SRL doar sub aspectul folosintei pentru ca sa fie considerat incalcarea contractului de chirie.
PS :nu se poate scadea la finante ,interesul acestui comodat a fost cu siguranta doar pentru constituirea societatii.
daca mai tin bine minte... ati spus atunci ca va adus la constinta ca vrea sa transforme intr-un SRL si parca ati spus ca ati fost la Adminiustratia Financiara..... sau asa ceva.....
atunci v-am lansat o intrebare la care nu ati raspuns..... ati semnat ceva..... in legatura cu SRL-ul....un acord, declaratie... orice????
eu am senzatia ca ceva ati semnat... dar nici in primul topic nu ati incercat sa fiti foarte explicita cand vi s-au cerut amanunte de catre colegi.....
daca vreti solutii realiste.... oferiti toate informatiile
din cate tin minte.... nu stim in baza carui act s-a inregistrat SRL-ul..... si de aici toate presupunerile
decat sa tot ne dam noi cu presupusul, de dragul teoretizarii dreptului.... va sfatuiesc sa va adresati ORC unde este inregistrata societatea si sa faceti o cerere pentru eliberarea unei copii (sau a datelor) dupa inscrisul prin care si-a inregistrat SRL-ul dreptul de folosinta. Acestea sunt informatii publice si le puteti obtine prin plata unei taxe modice
Dupa ce obtineti asta, veniti sa ne spuneti varianta concreta si vom incerva sa va oferim sfaturi mai utile.... pentru ca in final banuiesc ca scopul este de a va rezolva problema, nu doar de a discuta doar de dragul discutiei.
buna dimineata
Nu am fost informata ca are intentia de a deveni societate. La vremea respectiva chiriasul mi-a spus ca vrea sa inchirieze spatiul cu destinatia de croitorie, unde lucra el si sotia. Nu am semnat nici o declaratie si nici un acord cum ca as fi de acord cu infiintarea SRL-ului
La un an de la incheierea contractului si-a facut societate, si-a montat o firma mare luminoasa, el este administratorul si mai are 10 angajati.
Abia zilele trecute un avocat mi-a spus, ca societatea ca sa-si scada cheltuielile cu chiria, trebuie sa existe intre el ca persoana fizica si el ca societate nou infiintata, un contract de comodat inregistrat la finante. Acest lucru daca exista este o dovada a incalcarii clauzei din contract referitoare la interzicerea subinchirierii.
Deci eu asta va intreb: pot sa ma interesez la finante daca exista asa ceva, iar existenta acestuia poate fi o conditiie certa de reziliere????
multumesc
1. Daca e comodat, nu are un pret al folosintei. Nu e un pret, nu deduce nimic.
2. Comodatul nu se inregistreaza la finante.
3. Va interesati la finante.
Dupa cum v-am mai sugerat, notificati-l. Cereti-i lui sa va comunice in ce baza desfasoara activitatea.
:offtopic: Va rog nu mai redactati mesaje consecutive, editati-l pe cel anterior. Multumesc. Era indicat sa continuati topicul deja inceput, nu sa incepeti altul. Aveati avantajul si ca alti colegi intrau si vedeau toata povestea. Acum, va raspund numai cei care-si mai amintesc povestea.