avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doi avocati, doua pareri diferite si o problema
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doi avocati, doua pareri diferite si o problema

Sunt intr-o mare problema. Vreau un raspuns cert si la obiect care sa ma ajute .
Mama mea a inchiriat in 2005 o casa unei persoane fizice pe numele de Popescu cu destinatia de croitorie. Au facut contract la notar unde au stabilit valoarea chiriei la suma de 200euro iar una dintre clauze suna asa:
-rezilierea unilaterala a contractului de catre propietar, inainte de termen, se va face numai cu conditia despagubirii chiriasei cu contravaloarea imbunatatirilor aduse.Bineinteles ca si la finante au facut acelasi contract unde s-a mentionat si cauza aceasta.

In anul 2006, dupa decesul mamei mele, chiriasul Popescu isi face firma de croitorie iar la finante facem alt contract pe numele firmei pe care si-a infiintat-o. Deci figurez eu ca propietar iar chirias figureaza acum o persoana juridica, sc moda srl., administrata de Popescu.
Dar contractul facut la finante nu mai are trecuta in el aceea clauza care figura in contarctul de la notar.
Momentan chiriasul nu mai vrea sa-mi plateasca chiria stabilita ci mult, mult mai putin.
Aici incepe dilema:
Un avocat mi-a spus ca nu pot rezilia contractul deoarece cel de la notar este batut in cuie si ramane valabil indiferent de ce fel de contract am facut la finante. Deci sunt obligata sa-i platesc imbunatatirile facute, pentru ca eu mostenesc si contractul lasat de mama mea.
Alt avocat mi-a spus ca se poate rezilia iar cel de la notar a fost declarat tacit reziliat, odata ce eu am inchiriat acum casa nu unei persoane FIZICE, pe numele de Popescu, ci uneia JURIDICE pe numele de SC moda SRL.
Deci contractul valabil este cel de la finante care a desfiintat contractul notarial.
Asa ca, rezilierea poate fi facuta iar eu nu platesc nimic deoarece nu este mentionata in contractul de la finante acea clauza.
Care avocat are dreptate? Nu stiu ce sa fac si care este alegerea corecta.
Va rog clarificati-mi situatia.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:14, 28 Februarie 2012
Aş spune că cel de-al doilea avocat are o părere mai pertinentă. Contractul dintre Popescu şi mama dumneavoastră nu mai este în fiinţă.

Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, în situaţia în care chiriaşul refuză să mai plătească chiria la care s-a obligat sau doreşte să renegocieze termenii contractului, nu putem vorbi despre o reziliere unilaterală care să angajeze culpa locatorului.

Mergeţi pe mâna celui de-al doilea avocat.

Succes.
al doilea avocat as spune si eu.
doar pentru ca ati incheiat ulterior un contract de inchiriere cu o societate nu inseamna ca ati si reziliat tacit contractul de inchiriere cu persoana fizica. nororcul dvs este identitatea intre persoana fizica si administratorul societatii, astfel ca acesta - p.f. nu poate afirma ca nu a avut cunostinta de al doilea contract. avand in vedere timpul trecut s-a prescris dreptul chiriasului de a obtine contravaloarea de imbunatatiri.
exista vreo prevedere in vechiul contract cu privire la decesul uneia dintrea parti?
noul contract s-a incheiat inainte sau dupa 1.10.2011?
sunteti sigura ca imbunatatirile au fost efectuate in totalitate de persoana fizica si nu de persoana juridica?
In contractul de la notar facut de catre mama mea, nu se specifica nimic referitor la decesul propietarului.
Eu cu firma-chiriase faceam anual contract la finante, deoarece anual chiriasul modifica valoarea chiriei( chiria o marea din an in an).Ultimul contract la finante l-am incheiat pe data de 1 iunie 2011 cu data de finalizare 1 iunie 2012.

Popescu si-a infiintat firma in anul 2006.Deci aproximativ un an de zile a fost persoana fizica iar apoi a trecut in persoana juridica.
O parte din imbunatatiri le-a facut in vara anului 2005, adica in primele luni de la inchiriere cand era persoana fizica, iar alta parte le-a facut in anul 2008, cand devenise administratorul firmei sale.

Dca reziliez contactul mai pot fi pusa sa-i platesc aceste imbunatatiri?

Am discutat cu un al treilea avocat, iar acesta din urma mi-a explicat asa:
- nu s-a prescris dreptul chiriasului de a cere contravaloarea imbunatatirilor aduse deoarece: prima data imbunatati a adus Popescu, cand inca era persoana fizica, iar apoi le-a adus "sc moda srl", condusa de Popescu, dar pesoana juridica.
- alta chestie este ca nu-si explica cum sa se prescrie acest drept daca el este o clauza intr-un contract notarial
Contractul facut la finante fara a trece in el clauze referitoare la neplata chiriei, intarzierea platii chiriei este un contract facut degeaba, adica fara valoare. Deci rezilierea lui nu duce la evacuarea chiriasului, deoarece are celalat contract in spate.
Deci contract de drept ar ramane cel de la notar , dar aici s-ar putea sa reiasa ca eu am facut o subuinchiriere: "mostenesc" contractul de la mama cu chirias fiind Popescu p.f., iar eu fac la finante cu SC persoana juridica.
Va rog clarificati-mi situatia.
Părerea mea este că primul contract este reziliat.

Pe de altă parte, după cum vedeţi, la avocaţi este ca la rabini: fiecare are o părere, şi fiecare are dreptate.

Alte discuții în legătură

Cum pot schimba un contract pe numele meu? carmen silva carmen silva Buna ziua, As vrea sa gasesc o motivatie prin care sa trec un contract de inchiriere pe numele meu. Contractul este incheiat de catre tatal meu care a ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ell65 ell65 Am o problema cu contractul de inchiriere intre parintii mei si o terta persoana (juridica). Pe langa contractul de inchiriere depus la administratia ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract circa financiara... Egnar Egnar Buna ziua am inchiriat o garsoniera cu contract la circa financiara ,spuneti-mi va rog ,eu chirias pot rezilia oricand contractul de la circa financiara?Ma ... (vezi toată discuția)