avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru stagiile realizate dupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru stagiile realizate dupa pensionare

Intrebare simpla si sper clara.La 52 ani, in anul 2008 am iesit la pensie, beneficiind de gr.I .Dupa un timp m-am angajat cu carte de munca la privat . Pot depune actele necesare din cind in cind pentru recalculare(sa zicem ca voi lucra inca 10 ani ,iar din doi ani in doi ani depun actele) se poate sau nu
m-cristina a scris:

Legea 263/2010
Art.3.lit p),,stagiu de cotizare — perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii". Nu cred ca exista vreo prevedere in lege potrivit careia recalcularea, in cazul unui pensionar care a obtinut pensie pentru limita de varsta si care a realizat stagii de cotizare dupa pensionare, sa se ceara dupa vreun termen anume.

Exprimarea, si a textului si a dv., este la trecut. Nu discutam despre o persoana care "a datorat" sau "a realizat". Persoana desfasoara activitate deci contribuie/datoreaza/realizeaza in continuare. Cand va inceta activitatea merge cu stagiul acumulat si cere recalculare.

Multumesc pt "cuvintele de incurajare" ,daca toti am avea un coeficient de inteligenta ridicat , nu ar mai exista forum pe aceasta tema . E clar , in momentul in care voi termina contractul ,adaug actele necesare si bineinteles se face recalcularea , dar de ce sa astept 10 ani , ma intereseaza daca legea imi da dreptul sa cer recalcularea din cind in cind ,imi strica un ban in plus , oricit ar fi de putin ? Daca nu m-am facut inteles ,repet : datorita celor 24 ani de gr I -a si 35 ani vechime am iesit la pensie la 52 ani cu toate conditiile - si vechime si stagiu de cotizare complet.Dupa ce am iesit la pensie m-am angajat din nou,am deja 3 ani de contract , am sau nu dreptul sa adaug ceva banuti la pensia pe care o am ,sau astept pina la incheierea contractului. Multumesc .
Cel mai competent raspuns il veti primi de la Casa de Pensii unde va recomand sa va prezentati cu cererea de recalculare a pensiei.
Inainte de Legea nr. 263/2010 se facea recalcularea dupa 12 luni de cotizare.
In noua lege nu se mai specifica perioada, deci se poate oricand se depune cererea.
Art.95 din Legea nr.19/2000 care prevedea recalcularea numai dupa realizarea unui stagiu de cotizare de minimum 12 luni, a fost declarat neconstitutional prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 264/20 martie 2007 care a stabilit ca recalcularea pensiei poate fi facuta indiferent de perioada de cotizare.

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie vicamircea vicamircea Sunt pensionar din anul 2009. Între timp am făcut contracte cu societăţi comerciale cu capital privat, pentru 2 ore/zi. Aceste firme au plătit pentru mine ... (vezi toată discuția)
Pensionar cumulard - recalcularea pensiei, plata cas rodicaciubotaru rodicaciubotaru Se mai face recalcularea pensiei dupa 12 luni de activitate? Daca nu, mai trebuie platita contributia de asigurari sociale 10,5% din salariul unui pensionar ... (vezi toată discuția)
Casa de pensie tudosevictorel tudosevictorel Sunt pensionat la limita de varsta din 2015 si din octombrie 2018 m-am angajat cu contract de munca pe o perioadă nedeterminată. Trebuie sa anunt casa de ... (vezi toată discuția)