avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exista vreo posibilitate legala la speta aceasta in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exista vreo posibilitate legala la speta aceasta in Romania??

Buna seara! Va rog frumos daca se poate sa-mi dati un raspuns concret la urmatoarea speta:

Mama, are decizie pentru exercitarea autoritatii parintesti de catre dansa asupra unui copil de 3 ani. Tatal nu are nici program de vizita sau alta obligatie, deoarece nu a platit deloc pensie alimentara sau alte cheltuieli ale copilului de la nastere. De la o vreme insa mama este constant amenintata de catre tatal copilului ca i se va intampla ceva rau si el va lua copilul oricum chiar daca instanta nu a vrut asa. Credeti-ma ca femeia asta este disperata. In acest moment locuieste cu parintii sai. Intrebarea noastra este urmatoarea: Poate mama sa faca un act notarial, sau alt gen de inscris in care sa specifice ca in cazul in care ea va pati ceva, copilul sa fie crescut de sora acesteia si sotul ei?? Mentionez ca pana acum 2 luni, doamna a locuit impreuna cu sora, deci aceasta din urma este o prezenta familiala pt copilas, pe cand tatal vine sa-l vada o data la 6 - 7 luni cate 10 minute.
Care sunt conditiile legale prin care aceasta poate sa lase copilul in grija cuiva care sa se ocupe de el in cazul unei tragedii? Va multumim!

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:10, 31 Ianuarie 2012
Nu există o astfel de hârtie. Dacă unul dintre părinţi nu mai este de copil se vă ocupa celălat părinte, dar in situaţia in care acesta nu este un părinte bun, este violent, consumă alcool, nu îşi iubeşte copilul şi duce o viaţă dezordonată fără venituri, v.am dat doar câteva exemple in acest sens, atunci copilul poate locui împreună cu altă rudă. Până una alta mama despre care vorbiţi ar trebui să meargă la poliţie şi să depună o plângere penală ptr amenintare. Nu ar trebui să se lase intimidată şi împreună cu familia să găsească cea mai bună soluţie ptr această problema.

Art. 110. - Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinți sunt, după caz, decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești, puși sub interdicție judecătorească, dispăruți ori declarați judecătorește morți

Art. 114. -
(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi

Daca se va intampla ceva cat copilul e minor, cazul va ajunge in instanta si e bine sa se stie de dorinta mamei, copilul daca a implinit 10 ani, va fi si el ascultat, deci e bine sa existe un astfel de inscris.
Cum a zis si d-na avocat, sa mearga la politie si sa depuna plangere, ar fi bine sa aiba dovezi ca este amenintata.
Ar fi recomandabil sa consulte un avocat intr-un mediu privat si contracost deoarece trebuie gandita bine problema si altfel nimeni nu isi va bate capul suficient de serios.
Ar trebui gasita o solutie sa nu pateasca ,,ceva rau"...in primul rand...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura minor sergiuoctavian sergiuoctavian Buna ziua, Am o prietena care are un copil minor, nascut in Italia, dar nu a fost casatorita cu tatal copilului iar la nastere copilul a fost trecut pe ... (vezi toată discuția)
La cine ramane copilul? marian_apreutesei marian_apreutesei Buna seara Sora mea este casatorita, si are o fetita de 4 luni Sotul ei ( cumnatul meu ) nu are loc de munca si nici o locuinta stabila locuind cu parintii ... (vezi toată discuția)
Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)