avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista temei legal pentru urmatoarea situatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista temei legal pentru urmatoarea situatie?

Buna ziua,

Ne confruntam cu urmatoarea situatie si dorim sa cunoastem optiunile legale de remediere.

Pe scurt, o persoana denigreaza doua persoane fizice in referire la calitatea lor profesionala, fara sa se fi aflat intr-o relatie profesionala sau personala cu respectivii, doar in baza aprecierilor sale cu privire la evenimentele pe care acestia le organizeaza. Exprimarea libera a opiniei este justificata, atat timp cat nu s-ar fi adus atingere demnitatii/ imaginii acelor persoane.

Spatiul in care s-a produs incidentul este un grup virtual cu aproximativ 300 de membri. Celor denigrati nu li s-a permis dreptul la replica, iar mesajele respective nu au fost sterse desi administratorului (cel care a si formulat mesajele denigratoare) i-a fost solicitat acest lucru.

Ce se poate face din punct de vedere legal, din moment ce amiabil nu s-a reusit o solutionare? (Stim ca insulta si calomnia nu mai sunt incluse in cod penal).

Multumesc
Cel mai recent răspuns: LifeRider , utilizator 16:20, 31 Ianuarie 2012
Chiar daca insulta si calomnia,in temeiul RIL promovat de procurorul general al ICCJ nu mai sunt incriminate de legea penala ca si infractiuni, insa daca vi s-au adus atingeri prin jigniri, daca imaginea dvs a avut de suferit puteti solicita despagubiri pe care civila, dar este mai dificil. Trebuie sa dovediti ceea ce s-a intamplat precum si daunele provocate.
Proba dovezi in cazul mentionat de dvs cu grup virtual este dificila datorita incertitudini asupra autorului,care poate fi oricare dintre utilizatorii din grupul virtual
Confom art.15 lit.f ind.1 din legea 146/1997 "stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice" sunt scutite de taxe judiciare de timbru.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
ynocentta, utilizator
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - pot da in judecata pentru calomnie si insulta? robert1979 robert1979 imi pot da in judecata sora pentru calomnie si insulta,si daca da,unde sa ma adresez?Va multumesc (vezi toată discuția)
Calomnie? cristicarnisca cristicarnisca Buna ziua As dori un sfat avizat in legatura cu o fapta care mi s-a intamplat recent In luna februarie in firma au fost desfiintate niste posturi, ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia, santajul Birou de Mediator Tatiana Calaras Birou de Mediator Tatiana Calaras Buna seara, stim cu totii ca insulta si calomnia numai sunt incriminate in art 205 si art.206 CP .......dar....am o problema cu matusa mea care imi trimite ... (vezi toată discuția)