avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anularea titlului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anularea titlului de proprietate

in cazul in care se atesta in urma unui proces civil calitatea de mostenitori a unor rude si se anuleaza titlul de proprietate emis cu mult timp in urma, titlu de proprietate care cuprinde doar terenuri, ce se intampla la noua succesiune care se deschide daca mai mult de jumatate din teren a fost deja vandut cu acte de vanzare-cumparare? se va face succesiune pe ce a ramas sau se vor ataca si acele acte de vanzare-cumparare?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 08:38, 31 Octombrie 2008
Dacă cumpărătorii sunt de bună credinţă, pot invoca teoria moştenitorului aparent, iar instanţa nu va anula contractele încheiate de ei cu acea persoană care apărea ca moştenitor.

În schimb, moştenitorul care a înstrăinat bunuri din succesiune va fi obligat, în cazul de mai sus, să-i despăgubească pe cei care îşi dovedesc ulterior calitatea de moştenitori, achitîndu-le cota parte stabilită prin certificatul de moştenitor din preţul încasat sau, dacă valoarea bunurilor la acea dată este mai mare, din acea valoare.


Dacă instanţa anulează actele de înstrăinare, terenurile vor intra în masa succesorală şi vor deveni proprietate indiviză a tuturor moştenitorilor. Cel care a înstrăinat terenurile va răspunde, faţă de cumpărătorii al căror titlu a fost desfiinţat, de evicţiune, fiind obligat să le restituie preţul sau valoarea terenurilor şi, dacă a fost de rea credinţă, să plătească daune interese.

Oricum, cel care a vîndut nu va putea să beneficieze de preţul încasat nici în cazul în care vînzarea va fi menţinută nici în cazul în care va fi desfiinţată.

Liviu S.Bordaş
Nu este clar!Daca deja exista calitatea de mostenitori, inseamna ca exista si Certificat de mostenitor in care se face vorbire despre titlul anulat in prezent astfel ca nu mai poate fi vorba despre alta succesiune.Teoretic acel certificat de mostenitor ar fi trebuit si el anulat si apoi emis altul.Nu ne dati detalii concrete astfel ca si raspunsul este asemenea.
Titlul anulat sub ce forma a fost anulat?Fusese emis pe numele unor persoane care nu erau mostenitori legali?
Daca cei care au cumparat terenurile au fost de buna credinta si au fost ferm convinsi ca au contractat cu adevaratii proprietari atunci actele de vanzare-cumparare mai greu pot fi anulate daca nu chiar deloc ( daca vanzatorul a vandut in timpul procesului sau anterior), cumparatorii fiind de buna credinta.Urmeaza in acest caz sa va indreptati impotriva celor care au vandut ca sa va despagubeasca.
S-a emis un titlu nou pe numele dvs.? Puteti revendica terenurile de la cei care au cumparat!In instanta.
Oricum cereti sfatul unui avocat prezentandu-i toate actele.Din prezentarea pe care o faceti nu reiese clar care este situatia juridica in prezent.
ca sa fiu mai explicita. tatal meu are certificat de mostenitor dupa ambii parinti, pe baza carora a fost emis titlu de proprietate si dupa care o parte din terenuri au fost vandute. dupa mai mult de 10 ani, nepotii tatalui meu ( tatal meu a avut o sora care a murit cu mult timp inainte de decesul parintilor), si care nu si-au manifestat in nici un fel optiunea succesorala ( tacit sau expres) ne dau in judecata ca au si ei dreptul la pamant si vin cu argumente mincinoase precum ca si ei au stapanit si au administrat din teren. nu am putut demonstra ca toti au mintit si asteptam pronuntarea, care am senzatia ca va fi in defavoarea noastra. deci acel titlu a fost emis legal, nu a fost anulat, dar in cazul in care va fi anulat ce se va intampla? se vor anula certificatele, emise dealtfel si ele legal, se va anula testamentul care il numeste clar pe tatal meu mostenitor?
Faptul ca tatal dvs are certificat de mostenitor dupa ambii parinti nu are nici o importanta din moment ce in acel certificat nu sant cuprinse in patrimoniul defunctilor terenurile care fac obiectul legilor funciare. Titlul de proprietate se emite la cerere iar cererea are valoarea actului de acceptare expresa a succesiunii pentu cota parte din acele terenuri . Daca si nepotii au formulat cerere in temeiul legii funciare pentru acele terenuri , si lor le revine cota parte care i-ar fi revenit sorei tatalui dvs daca ar fi fost in viata la data deschiderii succesiunii parintilor ei. Certificatele emise in temeiul legii civile nu se vor anula ele ramamand valabile pentru bunurile pentru care au fost eliberate.
Depinde de probele pe care nepotii tatalui dvs. le-au prezentat in proces si evident daca au reusit sa dovedeasca ca au acceptat in termen mostenirea de pe urma bunicilor lor, mama lor fiind predecedata la data cand s-a deschis succesiunea de pe urma "bunicilor" dvs. iar tatal dvs. mostenitor testamentar dupa cum spuneti.
Ati invocat prescriptia dreptului de optiune succesorala ?Nepotii au cerut repunerea in termenul de optiune succesorala?
In situatia in care instanta le va da dreptate, ipotetic, vor avea o cota de cel mult 1/2 din intreaga mostenire.Deci din terenuri.Dar aveti grija si la pasivul mostenirii - cheltuieli, taxe, impozite etc.-Nepotii sa suporte si cheltuielile/sarcinile mostenirii.
Pe calea unui partaj succesoral sau voluntar, ulterior dupa terminarea prezentului proces, sau in apel- dupa caz- va puteti intelege (printr-o tranzactie eventual) sa li se atribuie doar lotul de pamant pe care l-au stapanit si administrat si sa ii despagubiti (tatal dvs.) cu o diferenta de bani numita sulta pentru diferenta pana la cota ce le va reveni.
Asteptati intai sa se pronunte instanta de fond si daca sunteti nemultumiti de solutie, aveti calea urmatoare de atac.
Daca veti castiga, cu siguranta "nepotii tatalui" vor fi cei nemultumiti care vor merge in continuare cu procesul.
Aveti rabdare sa se pronunte hotararea si vedeti mai departe ce o sa faceti.

Av. Cermak Iuliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare-nelamuriri cristache paula cristache paula buna va rog daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema: matusa mea barbu joita(vaduva)a vandut un teren intravilan si unul in extravilan ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala TINERETE TINERETE Buna ziua . As dori sa stiu daca in masa succesorala a bunicii mele pot fi incluse urmatoarele: 1 un teren cumparat ,,pe chitanta de mana ,, in timpul ... (vezi toată discuția)