avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare-nelamuriri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare-nelamuriri

buna va rog daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:
matusa mea barbu joita(vaduva)a vandut un teren intravilan si unul in extravilan fara sa fie prezenti si mostenitorii
in actul de vanzare cumparare scrie urmatoarele:
,,Terenul ce se instraineaza a fost dobandit de mine,vanzatoarea,prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii nr.18/1991,conform titlului de proprietate nr-1111111,din data de 15.11.1994,emis de comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor"
putea matusa mea sa vanda fara sa participe si mostenitorii?
e valabil acest contract?
mai poate sa faca ceva mostenitori sa isi recupereze drepturile?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: cristache paula , utilizator 21:39, 8 Iulie 2009
In primul rand, trebuie sa ne lamuriti despre care mostenitori este vorba: cei rezultati ca urmare a mortii parintilor matusii sau cei rezultati ca urmare a mortii sotului ei?
Daca este vorba despre prima categorie, intr-adevar trebuia sa fie si ei chemati la succesiune si la improprietarire pe baza legii 18/1991.
Daca este vorba despre a doua categorie, nu, deoarece numai ea avea dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate, acesta rezultand din proprietatea exercitata de parintii acesteia, neavand legatura cu copii ei.
Cred, totusi, ca v-ati referit la prima categorie si v-am spus ca raspunsul este ca si ceilalti fratii si nepoti de frati aveau dreptul de a fi trecuti in acel act de reconstituire (titlu de proprietate). Puteti face o actiune in instanta prin care sa o chemati in judecata si pentru a rectifica titlul, urmand sa fie inscrisi toti mostenitorii autorului dvs. Va trebui sa chemati in judecata, pe langa matusa, si Comisia Jud. de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor.
Daca matusa era singurul titular al acelui titlu de proprietate, nimic nu o impiedica sa vanda bunul astfel dobandit. Titlul atesta dreptul deplin asupra terenurilor inscrise in el, asa ca singura solutie, daca va considerati indreptatiti sa figurati pe acel titlul era anularea lui.

Cumparatorul, daca a fost de buna credinta la cumpararea terenului, va putea invoca acest lucru in procesul prin care veti cere desfiintarea vanzarii, paralizand actiunea.
DANRACHE a scris:

In primul rand, trebuie sa ne lamuriti despre care mostenitori este vorba: cei rezultati ca urmare a mortii parintilor matusii sau cei rezultati ca urmare a mortii sotului ei?
Daca este vorba despre prima categorie, intr-adevar trebuia sa fie si ei chemati la succesiune si la improprietarire pe baza legii 18/1991.
Daca este vorba despre a doua categorie, nu, deoarece numai ea avea

dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate, acesta rezultand dinproprietatea exercitata de parintii acesteia, neavand legatura cu copii ei.
Cred, totusi, ca v-ati referit la prima categorie si v-am spus ca raspunsul este ca si ceilalti fratii si nepoti de frati aveau dreptul de a fi trecuti in acel act de reconstituire (titlu de proprietate). Puteti face o actiune in instanta prin care sa o chemati in judecata si pentru a rectifica titlul, urmand sa fie inscrisi toti mostenitorii autorului dvs. Va trebui sa chemati in judecata, pe langa matusa, si Comisia Jud. de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor.

multumesc pt raspunsuri
era vorba despre copii matusii,deci ei nu aveau nici un drept?putea sa vanda daca nu a facut succesiunea dupa sotul ei?eu credeam ca au si copii matusii dreptul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terenul vandut prin contract de vanzare-cumparare mai poate fi inclus in masa succesorala? deeam deeam Buna seara! As vrea sa expun urmatoarea situatie: In urma aplicarii L. nr. 18/1991 unchilor mei li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate ov07012008 ov07012008 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum este posibil ca pe un titlu de proprietate teren agricol sa figureze doar o parte din mostenitori si mama vitrega ?! Mai ... (vezi toată discuția)
Actiune in nulitatea titlului de proprietate Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae Va rog sa ma ajutati intr-o speta: -pe un titlu de proprietate au fost trecuti 3 mostenitori in loc de 4. Trebuie deschisa actiune de constatare a nulitatii ... (vezi toată discuția)