Buna ziua,
De o saptamana si jumatate sotul meu a parasit domiciliul, fara nici un avertisment.De cand a plecat am incercat sa discut cu el , sa rezolvam situatia , insa mi-a spus destul de clar ca nu mai poate fi nimic intre noi. Avem o fetita de 3 ani care a ramas cu mine, si de cand a plecat nu a dat nici un telefon sa se intereseze de ea.Eu am ramas cu cheltuieli foarte mari si nu ma pot descurca doar cu salariul meu.Mi-a spus ca imi va da conform legii 25% din salariul net, adica 1500 ron .Mentionez ca el castiga lunar aproape 4000 ron, pentru ca are comisioane lunare foarte mari.Am vreun drept prin lege la un procent si din comisioane?Iar in ceea ce priveste copilul, pot sa nu il las sa o mai vada?avand in vedere ca a plecat asa si nu il intereseaza de ea, nu as vrea sa se ridice cu pretentii mai tarziu.
Va rog spuneti-mi care e procedura.Il dau in judecata? Aveti idee care e costul unui asemenea proces?
Daca nu mai exista intelegere in familia dvs, puteti introduce o actiune de divort. Daca si sotul ar fi de acord, procedura s-ar derula mult mai repede. In privinta copilului, dvs nu ii puteti interzice sa comunice cu fiica lui intrucat in calitate de parinte el are drepturi parintesti care trebuie respectate. Mai mult, in Noul Cod Civil nu mai exista institutia incredintarii copilului la unul din parinti, acum autoritatea parinteasca asupra copilului, se exercita ca regula in comun, de catre ambii parinti. Chiar si daca autoritatea s-ar exercita doar de unul din parinti,celalalt parinte are dreptul de a pastra legatura cu copilul. In privinta pensiei de intretinere, aceasta se stabileste, pentru cazul in care este un singur copil, in procent de 1/4 din veniturile nete. Angajatorul sotului dvs va trebui sa prezinte o adevetinta cu veniturile realizate de aceste in ultimele 6 luni, si daca se vor fi trecute si celelelate venituri pe langa salar, ele vor intra in calculul pensiei de intretinere. In privinta costurilor cu procesul, contactati un avocat care va va putea raspunde.