avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorarea pensiei de inretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorarea pensiei de inretinere

buna ziua! in ianuarie 2010 am castigat divortul ,in cere istantza mia aincredintat copilul si fosta, a fost oligata la la platirea unei pensi la salariul minim pe economie care era de 600 ron, deci 100 roni lunar. acum sallariul minim este de 700 ron. pot sa inaintez in istanta o majorare a pensiei de intretinere? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:45, 1 Februarie 2012
da
Normal ca da! Pensia de intretinere se calculeaza dupa:

- Nevoile parintelui carui ii a fost incredintat copilul si a copilului
- Posibilitatile parintelui "nerezident" (in caz in care castiga mai mult decat salarul minim pe economie)

Daca salarul minim era 600 RON, atunci ati avea 150 RON maxim pe luna. In situatia actuala, poate copilul sa primeasca pana la 175 RON pe luna, maxim (un sfert din salarul minim pe economie).
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
mgomez, utilizator
Puteti solicita majorarea pensiei de intretinere, dar nu stiu cit e mult va avantajeaza, pentru ca salariu minim a fost majorat de curand, iar in calcul sunt luate veniturile pe ultimele 6 luni.Mai asteptati putin!
mgomez a scris:

Daca salarul minim era 600 RON, atunci ati avea 150 RON maxim pe luna. In situatia actuala, poate copilul sa primeasca pana la 175 RON pe luna, maxim (un sfert din salarul minim pe economie).

Cred ca sunteti in eroare cu aceste calcule contabilicesti.Pensia de intretinere se calculeaza la venitul net, nu brut. Salariul de 600 lei era brutul minim pe tara garantat in plata in 2010.
Vedeti urmatoarele socoteli:
Salariul brut anul 2010 =600 lei
CAS individual 10.5 % =63
ªomaj 0.5 % =3
Asigurări de sănătate 5.5 % =33
Deducere personală funcţie de bază =250
Impozit pe salariu =40
Salariul net =461 lei

Abia acuma putem sa socotim ce inseamna, conform Codului familiei, care era in vigoare la acea data, acea patrime pentru un copil.
461:4=115,25 lei.
Probabil ca la acea data, instanta a rotunjit in minus acea suma, la 100 lei.
Acuma, salariul minim in 2012 fiind de 700 lei, netul (in mana) este de 530 lei.
Pensia care-i poate reveni userului @nelu2000 la acest salariu net este de 132,5 lei.
In concluzie, puteti solicita majorarea pensiei, dar veti primi numai 32,5 lei in plus.
Daca am gresit calculele, contabilii ma pot contrazice, sunt jurist.

Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
buna! asa a fost avetzi perfecta dreptate va multumesc mut. santetzi la zi cu tema

Alte discuții în legătură

Explicati-mi hotarararea judecatoreasca !(va rog) karenina-roman karenina-roman Va rog frumos,explicati-mi si mie urmatoarea hot.jud.: ,,Majoreaza obligatia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr.x/zzzz,a judecatoriei X , de la ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de intretinere minor anca.miron anca.miron Buna ziua ! Am o nelămurire în ceea ce priveşte calculul sumei pe care societatea trebuie să o vireze cu titlu de pensie de întreţinere, în sensul că ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters159553 ContSters159553 buna ziua, fostului sot i s-a stabilit 33% din salariul minim pe economie pensie alimentara pentru cei doi copii ai nostri.eu am primit prin mandat postal ... (vezi toată discuția)