avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum as putea sa imi recuperez banii de la patron?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum as putea sa imi recuperez banii de la patron?

in luna iuie, la inceput, m-am angajat la un ziar din timisoara. timp de 2 luni am lucrat fara a fi platita, motivul fiind acela ca nu am contrat de munca inca. de la 1 septembrie am semnat contractul iar la sfarsitul lunii am luat primii bani. Tot la sfarsitul lunii septembrie trebuia sa primesc bonurile de masa, dar acestea nu au ajuns in redactie, motivele fiind necunoscute de noi, angajatii. La data de 6 octombrie ziarul s-a inchis si unii dintre noi am fost transferati la o televiziune detinuta de acelasi patron. Plata care ar fi trebuit sa o primesc in data de 15, am primit-o dupa aproape doua saptamani. Mentionez ca zilele acestea ar fi trebuit sa primesc si celelalte bonuri (in total, pe doua luni ar fi fost 44 de tichete de masa), dar acest lucru nu s-a mai intamplat. Sinici salariul care ar fi trebuit sa il primesc in 25 nu l-am mai primit. Datorita faptului ca stateam la munca de dimineata de la 8 pana seara la 22, lucram sambata si duminica, fara a fi platita, mi-am dat demisia la data de 27 octombrie. Plus ca, atunci cand am spus directorului televiziunii ca este ilegal sa ne cheme la lucru fara a avea un pontaj dupa care sa fim platiti pentru orele suplimentare, acesta a spus ca nu il intereseaza ca este ilegal. Intrebarea mea este cum as putea sa imi recuperez banii de pe acele prime luni in care nu am fost platita? In ziar aparea numele meu pentru fiecare articol pe care il scriam, toata pagina de eveniment era facuta de mine, plus programul tv. Din cate stiu, angajatorul nu poate trece in ziar numele meu decat daca am un contract cu el (colaborare, contrac de munca), si implicit sa fiu platita pentru asta. Sper sa ma puteti ajuta! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:08, 31 Octombrie 2008
incercati cu o reclamatie la ITM-ul de care apartineti!
Aveti sanse sa va recuperati salariul, si toate celelalte drepturi cuvenite printr-o plangere adresata ITM din orasul dumneavostra si chiar cu o cerere de chemare in judecata pt ca aveti si dovezi din care reiese ca ati lucrat la acea societate.Parerea mea este ca Directorul acelui ziar ar trebui sa plateasca pentru aceste "nelegalitati" pe care cu buna seama si cu indiferenta le face.
Nu cedati fara drepturile dumneavostra si multa bafta in continuare.
ITM poate face un control, la sesizarea dvs., dar nu sunt sigur ca il poate convinge pe angajator sa va dea banii cuveniti.
De aceea ar fi bine sa actionati in judecata pe angajator, la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta.
Va redau, din Codul muncii, articolele care va ajuta in demersul dvs., dar ar fi bine daca ati consulta, totusi, un avocat specializat pe dreptul muncii. Mult succes!

Art. 281. - Jurisdicţia muncii are ca obiect soluţionarea conflictelor de muncă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale sau, după caz, colective de muncă prevăzute de prezentul cod, precum şi a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.
Art. 282. - Pot fi părţi în conflictele de muncă:
a) salariaţii, precum şi orice altă persoană titulară a unui drept sau a unei obligaţii în temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de muncă;
b) angajatorii - persoane fizice şi/sau persoane juridice -, agenţii de muncă temporară, utilizatorii, precum şi orice altă persoană care beneficiază de o muncă desfăşurată în condiţiile prezentului cod;
c) sindicatele şi patronatele;
d) alte persoane juridice sau fizice care au această vocaţie în temeiul legilor speciale sau al Codului de procedură civilă.
Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a
angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului
individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.
Art. 284. - (1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
Art. 285. - Cauzele prevăzute la art. 281 sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.
Art. 286. - (1) Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă.
(2) Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile.
(3) Procedura de citare a părţilor se consideră legal îndeplinită dacă se realizează cu cel puţin 24 de ore înainte de termenul de judecată.
Art. 287. - Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
Art. 288. - Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenţă, instanţa fiind în drept să decadă din beneficiul probei admise partea care întârzie în mod nejustificat administrarea acesteia.
Art. 289. - Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept.
Art. 290. - Procedura de soluţionare a conflictelor de muncă se reglementează prin lege specială.
Art. 291. - Dispoziţiile prezentului titlu se completează cu prevederile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale neachitate si daune morale nicole28C nicole28C imi puteti spune in baza carui articol pot da in judecata societatea la care am lucrat pentru neplata drepturilor salariale restante ? Am facut sesizare si la ... (vezi toată discuția)
Restante salariale - contract de munca incetat. gabriel_gavrila gabriel_gavrila ma pot adresa ITM sau numai Instantei pentru recuperarea drepturilor restante??? Multumesc! (vezi toată discuția)