avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale neachitate si daune morale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale neachitate si daune morale

imi puteti spune in baza carui articol pot da in judecata societatea la care am lucrat pentru neplata drepturilor salariale restante ?
Am facut sesizare si la itm care le-au dat termen pana in 26.06.2009 pentru plata salariilor restante .suma pe care trebuie sa o primesc e in jur de 4000 ron.
As dori sa cer si despagubiri pentru ca desi a trecut 28 de zile de cand mi-a fost desfacut contractul de munca in baza art 65 lit a , nu mi-a fost completata adeverinta de care aveam nevoie pentru a putea beneficia de somaj.Am sunat zilnic la societate dar am fost amanata pentru diverse motive.
De asemenea societatea nu a platit contributiile la stat din luna decembrie , desi salariatilor le-au fost retinute aceste contributii din salariu.
Astept un raspuns .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:15, 19 Mai 2009
1. Pentru neeliberarea adeverintei, aveti in Codul muncii urmatoarele:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Pentru neplata drepturilor salariale, tot din Codul muncii:
Art. 281. - Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.
Art. 282. - Pot fi parti in conflictele de munca:
a) salariatii, precum si orice alta persoana titulara a unui drept sau a unei obligatii in temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de munca;
b) angajatorii - persoane fizice si/sau persoane juridice-, agentii de munca temporara, utilizatorii, precum si orice alta persoana care beneficiaza de o munca desfasurata in conditiile prezentului cod;
c) sindicatele si patronatele;
d) alte persoane juridice sau fizice care au aceasta vocatie in temeiul legilor speciale sau al Codului de procedura civila.
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Art. 284. - (1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.
Art. 285. - Cauzele prevazute la art. 281 sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.
Art. 286. - (1) Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de munca se judeca in regim de urgenta.
(2) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile.
(3) Procedura de citare a partilor se considera legal indeplinita daca se realizeaza cu cel putin 24 de ore inainte de termenul de judecata.
Art. 287. - Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Art. 288. - Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenta, instanta fiind in drept sa decada din beneficiul probei admise partea care intarzie in mod nejustificat administrarea acesteia.
Art. 289. - Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept.

3. Dvs. trebuie sa va adresati Tribunalului din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Puteti angaja un avocat al carui onorariu il platiti din cheltuielile de judecata pe care se solicitati in instanta sa le platesca anfgajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea sa imi recuperez banii de la patron? liviabotici liviabotici in luna iuie, la inceput, m-am angajat la un ziar din timisoara. timp de 2 luni am lucrat fara a fi platita, motivul fiind acela ca nu am contrat de munca ... (vezi toată discuția)
Dispozitiile primarului dan tiperciuc dan tiperciuc ce se poate face daca primarul da o dispozitie prin care te insarcineaza cu o noua atributie impotriva vointei tale. (vezi toată discuția)