Buna seara!
Sint inginer, in productie, coordonez un sector de 28 muncitori. Am de luat 6 zile de CO ramase din anul 2011 si cca 50 ore lucrate peste program sau simbata, ore , care in mod normal se iau ca zile/ore libere platite. Intrebare: in cazul in care as dori sa plec din unitate, am o perioada de preaviz, cite zile e preavizul si daca se poate - legal- ca perioada de preaviz sa fie compensata cu zilele de CO sau cu recuperarile ce ar fi de luat. Multumesc!
si zilele de co si recuperarile se dau daor cu aprobarea conducerii , nu le puteti dvs. compensa direct. se pot da.
daca nu va accepta co trebuie sa va plateasca contravaloarea
Perioada de preaviz in cazul demisiei este prevazuta in CIM-ul pe care l-ati semnat la angajare.
Codul muncii prevede in cazul demisiei:
Art. 81
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.
Avand in vedere alin. (5), puteti avea CO sau zile libere platite pentru orele suplimentare efectuate.
Concret: daca imi depun demisia pe 1 ale lunii, si in contract am prevazute 20 zile preaviz, in perioada 1 - 20 nu pot sa imi iau acele zile ramase de luat, fie ele CO sau recuperari? Legea imi da acest drept sau depinde de bunavointa lor? Inteleg ca pt CO se pot lua bani.
Preavizul se considera perioada de lucru.
Dupa depunerea demisiei, procedati ca si pana acum: faceti cerere de CO, solicitati in scris recuperarea orelor suplimentare efectuate. Daca nu va aproba si vi le luati singur, s-ar putea sa va puna nemotivate. Depinde de relatia pe care o aveti cu angajatorul, daca vrea sa va sicaneze, poate s-o faca.
La incetarea CIM, aveti dreptul la compensarea CO neefectuat.