Andreia08 a scris:
.....
Intrebarile mele sunt :
1.din punct de vedere legal, sunt obligata sa merg sambata la lucru ?
2.se considera ore suplimentare sau nu ? Trebuie sa am 2 zile libere consecutiv ?
3.pt.schimbarea orarului pot face ceva ?
4.Daca imi dau demisia, avand inca 10 zile Co neefectuat sunt obligata sa stau in preaviz ?
Multumesc.
1. Sunteti obligata numai in situatia in care ziua de sambata este zi de lucru pentru dvs. In alte situatii , nu.
2. Orele lucrate in weekend nu se considera ore suplimentare.
Munca suplimentara se refera la munca peste programul de 8 ore/zi de luni-vineri .Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile, si nu pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.
Munca suplimentara si munca in zilele de week-end sunt recompensate diferit si se supun unor prevederi legale diferite.
Munca in zilele de repaus saptamanal
este compensata cumulativ cu :
- repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
3. Daca orarul de munca este stipulat in c.i.m., atunci va trebui incheiat un act aditional la c.i.m.
In rest, doar printr-o solicitare catre angajator.
4. Se poate efectua CO in perioada de preaviz .. CO nu prelungeste durata preavizului.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
CO nu prelungeste durata preavizului , astfel incat la expirarea perioadei de preaviz raportul de munca va inceta.
Daca se va efectua CO in timpul preavizului, atunci salariatul va primi indemnizatia aferenta acestuia si nu salariu.
Daca nu se poate efectua CO in timpul preavizului , atunci la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani, conform art.146 alin.3 C.mun.