avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Injuratul unei persoane -unde se clasifica ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Injuratul unei persoane -unde se clasifica ?

Buna ziua ,

Nu stiu daca am pus intrebarea unde trebuie ; deci , cind injuram de mama o persoana de fapt ce reglementare incalcam ? in ce categorie intra : insulta , calomnie , ultraj , drept civil ?
Cel mai recent răspuns: Doru sincovita , utilizator 10:38, 8 Noiembrie 2021
popo_acas a scris:

unctiune , adica de fata cu ea . Dar daca nu este de fata , nu avem treaba ea si o injuram ?? sa dam un exemplu :
Sint in un spatiu privat si unul de linga mine se apuca sa injure oficialitati ale administratiei , care sint in functie ,dar nu sint de fata . Deci nu s-a facut public nimic , s-a emis doar o parere . Se incalca vreo reglementare ?


Nu se incalca nimic, e democratie , iar oficialitatile au fost injurate chiar si in public , cel putin in ultima vreme , fara a fi incalcat ceva.
Insa injuratul unui functionar , aflat in exercitiul functiunii , in mod nemijlocit, adica direct si nu in absenta lui ( chiar si prin persoane interpuse, asa cum s-a mai decis), sau prin mijloace de comunicare directa inseamna ultraj .De fapt, in urma dezincriminarii infractiunilor de insulta si calomnie a suferit modificari si textul de lege al infractiunii de ultraj, in sensul ca , nu se mai mentioneaza insulta si calomnia ca facand parte din elementul material al infractiunii, ci doar amenintarea functionarului, lovirea lui, vatamarea ,etc.Lucru ce nu presupune ca simpla injurare a lui ar ramane fara vreo sanctiune, ar fi bine de evitat , totusi, asa ceva.

Referitor la injuratul "in mod nemijlocit" al oficialitatilor , eu inteleg cam asa: ajung la o oficialitate cu o treaba si incep tratativa ; ma supar si il imjur . Deci , il injur cind facea treaba pentru stat .
Daca injuram oficialitati in fata prefecturii la protest si este acolo unul cu camere video care ne filmeaza , intram in categoria "in mod nemijlocit" ? oficialitatile au regim de 24/24 ore in slujba administratiei ?
La proteste se injura ,,en gros,, . Ar fi greu de tras la raspundere toata multimea care injura .
In mod ,,individual,, lucurile difera. De aceea , mai bine sa nui o faceti.Chiar daca in continutul infractiunii de ultraj insulta ( unde ar intra si injuratul) , nu mai este amintita, ci doar lovirea si amenintarea functionarului, se pot gasi mijloace si incadrari prin care persoana ar putea fi sanctionata.De pilda, ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.
Cred ca in ultima vreme s-a inteles ca injuratul politicienilor, autoritatilor publice (inlcusiv politie, jandarmerie) si a partidelor reprezinta libertatea de exprimare si este aparata de Constitutie. UItrajul autoritatilor nu are treaba cu injuratul acestora!
Dar în cazul în care angajatul is înjura șeful nou venit de fata cu alți colegi, și după nenumărate încercări al șefului sa se oprească explicându-i ca nu vorbește frumos, nu mai rezista și îl înjura și el, managerul direct mai are vreo posibilitate sa dea angajatul in judecata, sau sa ii facă referat la HR? Dacă nu, ce poate managerul sa ii mai facă? Având în vedere ca ii este afectata imaginea prin injuriile aduse.

Alte discuții în legătură

Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)