avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... primele incasate de unul dintre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

primele incasate de unul dintre soti

Buna seara,

potrivit noului Cod Civil, primele incasate de sot sunt considerate bunuri proprii.
Exemplu: avem comunitate legala de bunuri, unul dintre soti, care incaseaza primele are un salariu brut pe contractul de munca de 15 lei, insa lunar societatea ii plateste "prime" de 25 de lei. Sotul in cauza aduce acasa doar cei 15 lei, iar de cei 25 de lei se foloseste dupa cum ii convine. Mai exact - deschide depozite la banca si investeste intr-un imobil proprietate personala. Cum si chiriile din acel imobil (in care nu locuieste familia) sunt tot bunuri proprii foloasele primite nu le aduce in familie, va rog sa imi spuneti daca celalalt sot poate sa ii ceara ceva in caz de partaj?
Din cate am citit in NCC sotii sunt datori sa contribuie, in raport de mijloacele fiecaruia la cheltuielile familiei (art 325). Astfel - ce cheltuieli se vor lua in calcul: cei 40 de lei sau cei 15?
Multumesc.
Ce ( ceva) ar vrea sa ceara la partaj ? Cum adica ce cheltuieli se vor lua in calcul, cu cat se va considera ca a contribuit sau ce intrebati?
1. da, m-ar ajuta sa stiu daca sotul care nu aduce primele in folosul familiei, poate sa fie tinut ca avand castiguri mai mari sau practic pentru pensie sumele luate in considerare vor fi doar cei 15 lei?
2.De ce altceva s-ar mai putea folosi sotul vaduvit de prime - poate, de ex, in baza unor astfel de informatii sa ceara ca minorul sa fie lasat mai mult in grija sa?
3. Mentionez ca in cazul de fata, locuinta familiei este folosita in baza unui contract de comodat (incheiat verbal) si astfel va intreb si daca dispozitiile art 324 NCC pot fi aplicate prin similitudine?
Imobilul pe care sotul l-a amenajat din prime, poate sa constituie motiv de nu plati indemnizatia mentionata la art. 324 NCC, desi imobilul se afla intr-o alta localitate decat cea de serviciu?
1. Pensia de intretinere poate fi stabilita in suma fixa sau procent din venitul lunar net.
2.Celalalt sot nu se poate considera ''vaduvit de prime''. Primele respective reprezinta stimulentul acordat de angajator angajatului sau pentru munca prestata, nu pentru sotie sau copii. Minorul nu reprezinta o minge de ping pong ce urmeaza a fi ridicata la fileu in funcite de primele pe care angajatorul le acorda salariatului sau.
3.Contractul de inchiriere si cel de comodat sunt doua lucruri distincte. Contractul de comodat inseamna transmiterea in folosinta temporara si gratuita, deci nu poate intra in discutie plata vreunei indemnizatii.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
m_ella2005, utilizator
- nu vor fi luate in calcul atunci cand se va stabili pensia de intretinere, daca se dovedeste ca nu au caracter permanent. In schimb, va defila cu prime si venituridin chirii daca va fi cazul unui partaj, pt a dovedi ca a contribuit mai mult. Puteti ajunge la intelegere asupra unei sume pe care s-o plateasca minorului, instanta va tine cont de intelegere si nu va mai cere dovada veniturilor
- pentru ca se dovedeste ca celalalt are venituri mai mari care sa-i permita sa-i ofere mai mult decat minimul necesar, puteti cere ca minorul sa aiba domiciliul la el sau sa-si petreaca week-end-urile la el sau cum credeti dvs ca i-ar fi bine copilului.
- nu, in acel art e vb de contract de inchiriere tocmai ca acela presupune ca ati avut cheltuieli cu chiria
Va multumesc pentru sprijin.

Alte discuții în legătură

Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort CHIRVASAMIHAELA CHIRVASAMIHAELA buna ziua, am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau comun al sotilor ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Conform NCC, ce se intampla cu un bun imobil achizitionat (contract vanzare/cumparare) de unul din soti inainte de casatorie in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Partaj bun imobil cumparat in timpul casatoriei din veniturile ... Victor Savb Victor Savb Partaj bun imobil cumparat in timpul casatoriei din veniturile exclusive ale unuia dintre soti. Buna ziua, Ce se intampla cu un bun imobil cumparat ... (vezi toată discuția)