avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... primele incasate de unul dintre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

primele incasate de unul dintre soti

Buna seara,

potrivit noului Cod Civil, primele incasate de sot sunt considerate bunuri proprii.
Exemplu: avem comunitate legala de bunuri, unul dintre soti, care incaseaza primele are un salariu brut pe contractul de munca de 15 lei, insa lunar societatea ii plateste "prime" de 25 de lei. Sotul in cauza aduce acasa doar cei 15 lei, iar de cei 25 de lei se foloseste dupa cum ii convine. Mai exact - deschide depozite la banca si investeste intr-un imobil proprietate personala. Cum si chiriile din acel imobil (in care nu locuieste familia) sunt tot bunuri proprii foloasele primite nu le aduce in familie, va rog sa imi spuneti daca celalalt sot poate sa ii ceara ceva in caz de partaj?
Din cate am citit in NCC sotii sunt datori sa contribuie, in raport de mijloacele fiecaruia la cheltuielile familiei (art 325). Astfel - ce cheltuieli se vor lua in calcul: cei 40 de lei sau cei 15?
Multumesc.
E important sa povestiti unui avocat chestiunea, ca eu una nu am priceput mare lucru din expunerile dv.
Despre ce prime e vorba si de unde ati constatat ca nu ar fi bunuri comune?

Minorul nu se schimba pe bani in tara asta, ca nu suntem in SUA sa facem tranzactii cu minori! in fericire! Daca unul dinre soti a ascuns sume de celalalt, asta se transeaza si invoca la divort; autoritatea parinteasca cu privire la minorul nu va fi influientata major de asta.

Personal cred ca se poate aplica 324 prin similitudine, insa depinde de situatia concreta de fapt. Ba chiar ar putea fi mai mare indemnizatia, tocmai datorita fapgtului ca sotul care se cara din locuinta comuna unde statea gratis e obligat sa faca unele cheltuieli evident mai mari. Insa, repet, depinde de situatia concreta, daca ascunde ceva acel comodat, ce anume etc.
Revin pe subiect, ca urmare a unor nelamuriri:

@gi_jane
Ati spus mai sus ca sotul in cauza
va defila cu prime si venituridin chirii daca va fi cazul unui partaj, pt a dovedi ca a contribuit mai mult
.
Cum poate sa foloseasca primele in avantajul lui, atata timp cat ele sunt catalogate ca fiind bunuri proprii si atata timp cat el nu le-a adus "in casa" ca sa zic asa?
Apoi, veniturile din chirii nu sunt tot bunuri proprii? Eu asa credeam, ca nici pe astea nu le-a adus in casa...:((

As mai dori sa va mai intreb un aspect: amenzile contraventionale ale unui sot, se considera ca au fost asumate si de celalalt sot, daca au fost achitate cu o parte dintr-un credit luat in comun pentru nevoi personale casnice?

@avlil
Ati spus mai sus
Despre ce prime e vorba si de unde ati constatat ca nu ar fi bunuri comune?
nu scrie in Codul Civil ca premiile, recompensele si alte cele venituri sunt considerate bunuri proprii? Eu am asimilat primele acestor bunuri....sau considerati ca ar fi trebuit sa intre pe articolul cu salariul si veniturile asimilate lui?

Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
suciu_diana, utilizator
La partaj e posibil sa incerce sa probeze ca a contribuit mai mult la achizitionarea sau intretinerea bunului cu venituri proprii din chirii, prime..Dansul nu a adus aceste venituri in casa sa-i cheltuiti in comun.. insa acesti bani se vad daca i-a investit in bunuri, renovari in casa.
Ca ex, daca dvs cereti sa fiti despagubita pt investitiile facute in comun in casa- proprietatea lui, va zice.. pardon, ca investitiile s-au facut din chirii. Pe baza acestor dovezi, e posibil ca sotul sa primeasca mai mult de 50% din bunuri ( daca sunt)
Amenda contraventionala e o datorie proprie a celui amendat.
Doamna, in primul rand e posibil sa confundati bunurile comune cu cele proprii... Nu a adus in casa bunurile proprii, si ce? Nu era obligat de nimeni si de nimic, or dv. pare sa considerati altfel. Undeva este o confuzie si nu stiu unde.

Pe de alta parte, e important ce fel de prime sunt, nu inteleg la ce va referiti, in functie de asta vedem daca intra acolo unde credeti dv. sau ba. Ce aratati dv. acolo se refera la premii acordate la concursuri, conventii de specialitate, seminarii etc. or nu am inteles daca astea sunt primele pe care le primeste sotul de care vorbim aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort CHIRVASAMIHAELA CHIRVASAMIHAELA buna ziua, am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau comun al sotilor ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Conform NCC, ce se intampla cu un bun imobil achizitionat (contract vanzare/cumparare) de unul din soti inainte de casatorie in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Partaj bun imobil cumparat in timpul casatoriei din veniturile ... Victor Savb Victor Savb Partaj bun imobil cumparat in timpul casatoriei din veniturile exclusive ale unuia dintre soti. Buna ziua, Ce se intampla cu un bun imobil cumparat ... (vezi toată discuția)