avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bun propriu sau comun al sotilor ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bun propriu sau comun al sotilor ?

Buna ziua,

Conform NCC, ce se intampla cu un bun imobil achizitionat (contract vanzare/cumparare) de unul din soti inainte de casatorie in cazul unui partaj? Poate deveni proprietate comuna in vreo situatie? Dobandeste celalalt sot vreun drept asupra lui?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:44, 23 August 2016
este bun propriu, nu intra la partaj
nu intra la partaj nici daca s-a luat prin credit si pe perioada casatoriri amandoi avand venituri comune au contribuit la plata acelor rate?
Casa în sine fiind bun propriu nu poate intra la nici un fel de partaj.
Și creditul a fost tot o datorie proprie, fără cocreditor la momentul respectiv, fiind contractat în nume propriu de către debitor.
Da, legea romana, atat cea vechea cat si cea actuala are aceeasi reglementare cu privire la situatia juridica a bunurilor proprii.

Doar in sistemul de drept anglo-saxon bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei intra la partaj intrucat sunt considerate bunuri comune daca nu se incheie conventie prenuptiala.

In Romania este alt sistem de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj marinica71 marinica71 daca am un apartament inaintea casatoriei mostenit de la mama mea si m am casatorir sotul meu la divort are drept la partaj la aceasta lucuinta? (vezi toată discuția)
Contract prenuptial sau act notarial? ACM_COSMINA ACM_COSMINA Buna ziua, as dori sa va intreb ce fel de act imi recomandati sa fac inainte de casatorie, act care sa aibe validitate in cazul unui proces de divort. Sa va ... (vezi toată discuția)
Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)