avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara calculata cu tot cu sporuri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara calculata cu tot cu sporuri

Bună ziua,
Am o întrebare care nu-mi dă pace de ceva vreme. Am divorțat in 2009 și de atunci plătesc o pensie alimentară raportată la venitul net. Pană aici totul este bine și corect fata de copil.
In cazul meu, la baza venitului net au fost luate în calcul și 3 sporuri. Cele 3 sporuri sunt calculate lunar la salariul de baza care este fix. Dupa cate știu, sporurile nu sunt permanente si nu ar fi tb sa fie luate in calcul. Greșeala cred ca este numai a angajatorului deoarece el a trimis hartia cu aceste calcule direct la judecătorie.
Calculul este corect sau tb sa indrept aceasta greseala?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
Tommy D, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:58, 3 Februarie 2012
Stoica Ioana a scris:

Sporurile de hrana , primele , premiile , recompensele , diurnele nu pot fi urmarite, pentru niciun fel de datorii.

Aceaste categorii de venituri au caracter special, sunt destinate folosirii exclusive a persoanei care le obtine , prin prisma naturii lor.


Va rog frumos daca se poate baza legala.... Va multumesc...
daca ai 1/4 retineri /luna din venituri pentru pensie alimentara pentru 1 copil minor aceasta se calculeaza din venit .sa zicem ca in ianuarie ai 2400 lei venit in acea luna vei platii 600 lei /daca luna viitoare ai 3500 lei venit vei platii 875.deci sporurile se iau in calcul chiar plata orelor de zbor,plata salturilor cu parasuta.nu se iau in calculul norma de hrana,bani pe echipament diurna,primele,recompensele.Am patit-o pe propia piele.timp de 2 ani pana copii au ajuns la varsta majoratului,si nu au urmat o forma de invatamant superior.caci altfel plateam pana la implinirea varstei de 25 de ani.msm.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
livakhe1, utilizator
asta este valbila cand ai procent din venit .dar cand ai deja suma fixa atunci ar trebui intervenit in instanta ca acea suma fix sa nu depaseasca 1/4 din venit daca cumva va fost diminuat venitul.asta pentru 1 copil
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
livakhe1, utilizator
livakhe1 a scris:

.nu se iau in calculul norma de hrana,bani pe echipament diurna,primele,recompensele.


Daca se poate in ce regulament, lege, OG, OUG, HG sau cod (civil, penal, fiscal, de conduita sau de care or mai fi...) e prevazuta neluarea in considerare a acestor venituri .. Va roog..
Art. 409 cod procedura civila
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1-4 se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.


Art. 529. -cod civil
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!! calcul pensie de intretinere angajat mai ContSters332562 ContSters332562 Lucrez in MAI. Pentru stabilirea pensiei alimentare pentru un minor se poate lua in calcul pe langa salariu...si sporurile + premiile pe ultimele 6 luni? ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara din norma de hrana la mapn dorat dorat Compartimentul finaciar al unitatii a efectuat retinerea,incepand cu drepturile salariale ale luni aprilie 2014 platite in luna mai 2014 , in cuantum de 1/4 ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de intretinere marilenabaiko marilenabaiko La calculul pensiei de intretinere se ia in considerare si norma de hrana ? (vezi toată discuția)