avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie

Buna!! vreau sa ma ajutati cu un sfat daca se poate,,un prieten era in masina cu alti 2 prieteni mergand pe strada aia 2 au coborat si au batut si talharit pe cineva fara ca prietenul meu sa stie ce vor sa faca,totul a durat 1 min,dupa talharie au urcat aia 2 in masina si au plecat cateva sute de metri ,cand a auzit ce au facut ia dat jos,deci el nu a stiut ce vor face aia 2, nu a pus la cale talharia nu a stiut nimic nimic ,daca aia 2 dau declaratie ca el nu a stiut si ca nu a pus la cale cu cei 2 talharia ,acu e cercetat pentru complicitate de talharie,ce risca acum omu acesta? acu este plecat din tara pt ca lucreaza in irlanda ,va multumesc daca puteti raspunde si ajuta:
Cel mai recent răspuns: Zen Private Investigation SRL , Alte profesii 10:24, 3 Februarie 2012
In mod normal da, cel care a condus masina este considerat participant la infractiune , sub forma complicitatii.E cam greu de stabilit faptul ca nu stia ce au cei doi autori de gand sa faca .Posibil ca declaratiile autorilor cum ca soferul nu avea habar ca urma a se comite o infractiune, sa aiba greutate.Dar e greu de anticipat.
Daca totusi va fi gasit vinovat, soferul risca o pedeapsa prevazuta de lege si pentrtu autori, urmand a se tine seama si de contributia adusa , de circumstante, etc.
.....sa inteleg ca este destul de grav?:( multumesc pentu raspuns.
Cum spuneam, pedeapsa pentru participant se stabileste in functia de contributia avuta la savarsirea faptei, precum si de niste criterii care sunt avute in vedere atunci cand se individualizeaza pedeapsa.Se mai tine cont si de circumstante , de imprejurarile in care s-a comis fapta , precum si de circumstante personale ale participantului, care pot spori sau , dimpotriva, pot atenua gradul de pericol social al faptei si periculozitatea faptuitorului.De exemplu, conteaza atitudinea psihica a participantului cu privire la fapta comisa( el isi poate regreta fapta ulterior-circumstanta atenuanta), starea de recidiva, condamnat, reabilitat, etc. Circumstantele( imprejurarile )privitoare la fapta, de exemplu de modul de savarsire a faptei , de timpul si de locul savarsirii faptei( in timpul noptii, in public- circumstante agravante),starea sau situatia persoanei impotriva careia se comite fapta.Cu privire la aceste imprejurari, ele se rasfrang asupta tututuror participantilor in masura in care le-au cunoscut sau le-au prevazut, dupa cum spune legea penala.
Mai exista o prevedere , art. 30 Cod penal, care spune ca participantul nu se pedepseste daca incearca sa impiedice savarsirea faptei mai inainte ca ea sa fie descoperita.
Daca totusi , impotriva celui considerat complice exista dovezi , el trebuie sa incerce sa le contracareze, prin contradovezi.Mai mult nu stiu ce sa va spun, ideea este ca ar trebui sa fie tousi bine aparat, sa primeasca o pedeapsa cat mai mica .
:( nu este numeni care sa cunoasca o situatie asemanatoare??? :(
cunosc mai multe situatii de acest gen insa nici una nu seamana cu alta.
este foarte importanta pozitia celor 2 faptuitori si mai conteaza si ce face amicul dvs pen tru solutionarea dosaarului.
daca a plecat din tara si nu se mai intereseaza ar putea sa se aleaga cu un mandat european.de aceea recomand angajarea unui avocat care sa-i sustina cauza daca amicul dvs nu se poate prezenta. sa ne gandim ca cei 2 declara la unison ca cel ce a pus la cale talharia este prietenul dvs ce se intampla atunci ?

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii marianghimpeteanu marianghimpeteanu Retragerea plangerii si impacarea partilor inlatura raspunderea penala intr-un caz de complicitate la talharie? Adica cercetarea penala inceteaza sau se ... (vezi toată discuția)
Complice de talharie . georgianamire georgianamire Am o intrebare care ma macina de ceva timp , in urma cu aproximativ un an de zile avand varsta de 16 ani am comis o magarie cu un tovaras de al meu . El mi-a ... (vezi toată discuția)
Recunosterea faptei florin2kx florin2kx Am inteles ca in cazul de trafic de canabis, daca faci un denunt limitele pedepsei sunt reduse la jumatate. Am mai citi in codul penal ca, daca recunosti fapta ... (vezi toată discuția)