avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... comert online
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

comert online

Buna ziua.
As dori sa stiu daca pentru un magazin online cu carti electronice (virtuale) trebuie platite drepturi de autor? Catre cine se platesc? Cum se procedeaza? Ce norme sunt prevazute pentru acestea?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters239354 , utilizator 16:29, 1 Februarie 2012
normal ca trebuie platite drepturile de autor si catre cine oare crezi ca trebuie platite..?:) eu zic ca autorilor sau celor care detin deja drepturile de autor, desigur in cuantumul stabilit prin intelegere intre tine si titularii drepturilor de autor.

am intrat pe acest site in speranta ca voi primi raspunsuri avizate, fara mistouri; eu vreau informatia concreta, caci ceea ce mi-ati raspuns mi-a trecut si mie prin minte, ;), inchipuiti-va!; intrebarea mea este "catre cine?", in sensul ca nu stau acum sa iau fiecare autor in parte sa il intreb, iar daca unii sunt decedati, pe cine sa intreb, iar daca altii sunt din strainatate, unde sa alerg dupa ei??? m-am gandit ca este un organism specializat cu asa ceva si niste proceduri, legi, dupa care sa putem actiona. chiar m-am inscris aici cu incredere, dar...primesc un raspuns de la o persoana, care pare chiar mai putin informata si decat mine.
av_plac a scris:

normal ca trebuie platite drepturile de autor si catre cine oare crezi ca trebuie platite..?:) eu zic ca autorilor sau celor care detin deja drepturile de autor, desigur in cuantumul stabilit prin intelegere intre tine si titularii drepturilor de autor.

Stimate domn, cu respect va reamintesc ca scopul acestui forum este de a oferi o opinie, argumentata, celorlalti utilizatori care din necesitate si incredere apeleaza la forumul nostru. In conformitate cu regulamentul de postare, punctul 2 - "Sunt interzise: atacul la persoana, jignirea sub orice forma a membrilor forumului, folosirea de cuvinte obscene, amenintatoare, abuzive sau indecente, comportament nepotrivit sau ofensator, hartuirea si mesajele menite sa provoace ceilalti useri. Un comportament civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat".
Cu stima

Cred ca solutia la problema dvs. isi are temeiul legal in legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor si in legea nr. 35 din 1994 privind timbrul literar, Institutia abilitata din Romania catre care se platesc drepturile de autor asupra unei opere editate este Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor.
Revin....

As dori sa stiu daca pentru un magazin online cu carti electronice (virtuale) trebuie platite drepturi de autor?Catre cine se platesc? Cum se procedeaza? Ce norme sunt prevazute pentru acestea?

Art. 12. Legea 8/1996
Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata sau exploatata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.

Art. 11. legea 8/1996

(2) Dupa moartea autorului, exercitiul drepturilor prevazute la Art. 10 lit. b) si d) se transmite prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe durata nelimitata. Daca nu exista mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.

Si acum spune-mi ce ti-am scris eu gresit...? sau cum a scris domnul consilier huzum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Reproducerea unei picturi este legala blati24 blati24 Buna seara , am o nelamurire in privinta reproducerii picturilor altor autori . Vin cu nelamurirea daca pot picta un tablou care a mai fost pictat de un alt ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! Am o nelamurire legata de drepturile de autor. Am publicat o culegere de exercitii pentru scolari la o editura. Ilustratiile atasate in paginile ... (vezi toată discuția)