avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va rog sa ma sfatuiti intr-o problema. Strabunicul meu a avut 4 ha de pamant. A avut 4 copii. Pe titlul de proprietate apaare el alturi de unul din copiii sai. In prezent amnadoi sunt decedati. Mostenirea nu a fost dezbatuta si acum sotia celui ce apare pe titlu ameninta ca nu va mai da nimic celorlati desi o imparteala prin buna invoiala a fost facuta. Ce se poate face in acest sens?
Nu inteleg cum poate spune ca nu mai da nimic, atata timp cat o imparteala prin buna invoiala a fost facuta...
Daca in urma impartelii, partile sunt in posesia si folosesc terenul, nu mai conteaza ce spune sotia defunctului. Daca insa nu au posesia si folosinta, atunci este necesara dezbaterea succesiunii la notar, daca partile se inteleg, in caz contrar, un partaj succesoral in instanta. ;)
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
Corina Capotã, Avocat
Dacă este vorba despre un titlu emis în temeiul L.18 iar străbunicul era decedat la data la care a fost făcută cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, nu văd cum ar putea apare pe titlu (decît cel mult ca menţiune a faptului că titularul titlului este succesorul acelui străbunic).

Pe de altă parte, împărţirea în fapt nu spune mare lucru din moment ce aceia care au terenul în posesie în urma împărţelii nu au titlu. Dacă ei au depus cereri de reconstituire, pot cere anularea titlului din care au fost omişi. Dacă nu au făcut cerere de reconstituire, pot invoca, cel mult, uzucapiunea, dacă sunt îndeplinite condiţiile acesteia.
Absolut corecte sustinerile colegilor mei.
As incerca doar sa detaliez un amanunt pe care l-a observat themis:
Anume ca .. in mod normal ... daca bunicul era decedat la data emiterii titlului nu mai avea cum sa apara pe titlu decat la rubrica in care se mentioneaza cine a fost titularul dreptului.
In practica am intalnit insa situatii destul de frecvente in care datorita faptului ca la momentul la care propunerea a fost trimisa la comisia judeteana bunicul (in cazul nostru) era in viata .. dar pana la emiterea titlului a/au trecut un an, doi .... si bunicul a decedat .. nimeni a mai facut aceste verificari ... anume daca ceei propusi initial mai sunt in viata.
In acest fel .. se emit titluri chiar pe numele defunctilor.
Distinctia pe care vroiam sa o fac suna cama asa:
1-Daca pe titlu de proprietate bunicul apare la rubrica ”se reconstituie de pe urma defunctului” atunci el nu este/a fost proprietar -la data emiterii titlului- si drept urmare nu trebuie decat sa dezbateti succesiunea de pe urma fratelui in contradictoriu cu sotia supravietuitoare a acestuia.
2-Daca pe titlu apare bunicul la rubrica ”se reconstituie dreptul” .... adica daca apare ca proprietar ... atunci vor trebui dezbatute doua succesiuni .. cea a bunicului ... si cea a fratelui.
Asa cum s-a mai spus .. impartirea in fapt nu e foarte importanta .. decat ... in ipoteza in care se sustine ca nu ati fi acceptat mostenirea si astfel puteti face dovada acceptarii tacite a succesiunii. Sigur in acest caz important este si daca ati dat curs acestei impartiri in fapt si v-ati folosit efectiv aceste suprafete de teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face succesiunea pe un titlu de proprietate nyusziful nyusziful Buna ziua. Avem un titlu de proprietate, care este pe numele tatalui, emis ca urmare a cererii unuia dintre copii, tatal fiind defunct. Titlul a fost emis in ... (vezi toată discuția)
Probleme la succesiune ghiler ghiler Voi incerca sa prezint situatia pe scurt si sper clar. Strabunicul meu(vaduv) a depus o cerere pt reconstituire drep prop in 1991, insa la sf anului 1992 a ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)