Buna ziua
avem urmatoarea situatie: sunt administrator unic si asociat cu 45%r la o firma de turism un SRL. Restul partilor sociale sunt detinute de o alta persoan (55%). Datorita unor probleme interne celalalt asociat doreste revocarea mea si sa se numeasca administrator cu puteri depline. Conform statutului nu poate lua o hotarare AGA la prima convocare fara majoritate absoluta, iar a la doua convocare poate lua o hotarare cu majoritate simpla (deci mai mult de 50%).
As dori sa stiu ce proceduri trebuie sa faca pentru a ma invita la prima hotarare AGA, cum va demonstra ca la prima nu s-a putut lua decizia pentru a convoca o a doua hotarare AGA, daca aceste convocari pot fi amanate.
De asemenea as dori sa stiu cum si unde se adreseaza o contestare a acestei hotarari luate abuziv si cum pot notifica Registrul Comertului ca nu sunt de acord cu aceasta hotarare AGA.
Multumesc anticipat
Cu consideratie
Hotararea de numire sau schimbare a unui admin, poate fi luata cu 50+1,probabil asa scrie si in statutul acestui srl.
Daca e asa si daca sunteti numai 2 asociati, inseamna ca cel care detine 55% din partile sociale, poate dispune de unul singur acest lucru.#-o
Depinde foarte mult ce scrie in statutul srl-ului.Daca asa scrie, asa se face.Nu poate fi contestata nicaieri.
In fapt, poate fi contestata, dar rezultatul nu poate fi cel scontat.
Va multumesc pentru raspunsul rapid.
Inteleg ca sansele sunt miinime dar consider ca am dreptul sa incerc sa salvez munca de 5 ani. Acest asociat nu a contibuit niciodata la activitatea firmei si acum doreste preluarea ei datorita existentei unor contracte foarte profitabile. As dori macar sa aman acesta revocare pana cand imi pregatesc o alta solutie.
Va rog in masura in care o cunosteti sa imi explicati daca si cum pot contesta si unde acesta hotarare. Chiar si 2-3 luni ar fi de ajuns pentru a-mi atenua situatia.
Art.192 - (1) AGA decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Cand administratorii au fost numiti prin actul constitutiv, revocarea lor poate fi dispusa de AGA, in conditiile art.192 alin.2 LSC, deoarece aceasta echivaleaza cu modificarea actului constitutiv.
Prin urmare, un administrator numit prin actul constitutiv nu poate fi revocat decat cu votul tuturor asociatilor.
Imi cer scuze ca nu am dat toate detaliile.
Actul constitutiv zice:
(4) Adunarea Generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a partilor sociale si asociatilor.
In cazul in care deciziile nu se pot lua la prima intrunire prin majoritatea absoluta a partilor sociale, Adunarea Generala poate decide prin votul reprezentand jumatatea simpla a partilor sociale detinute de catre asociati.
Asociatii decid ca votul lor in hotararile adunarii generale sa fie valid si in conditiile in care unul din asociati nu este prezent, prin vot expediat prin fax sau prin scrisoare recomandata.
Acum ma intereseaza sa aman procedura. Sa catig timp. Se poate blocainregistrarea celei de-a doua Hotarari AGA prin contestare? Si daca da, unde se judeca?
multumesc
Art.195 - (1) Administratorii sunt obligati sa convoace AGA la sediul social, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.
(2) Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin ¼ din capitalul social, va putea cere convocarea AGA, aratand scopul acestei convocari .
Prin urmare, asociatii ce reprezinta cel putin ¼ din capitalul social vor putea cere convocarea AGA. Cererea va fi adresata administratorului. In cazul refuzului acestuia de a convoca AGA, asociatii pot sesiza instanta cu o cerere avand ca obiect obligarea administratorului sa procedeze la convocarea adunarii.
Iata si o speta:
"Pârâta, asociatul societatii care nu îndeplineste si calitatea de administrator, nu avea dreptul sa convoace AGA, ci avea obligatia sa solicite administratorului societatii sa convoace AGA, iar în caz de refuz, sa solicite aplicarea art.119 alin.3. Nerespectarea dispozitiilor art.195 alin.2 LSC constituie un motiv temeinic pentru constatarea nulitatii hotarârii adoptate ca urmare a nelegalei convocari" – sentinta nr. 2458/24.05.2005 a Trib. Bucuresti – sectia a VI –a com, irevocabila prin decizia nr.307/2007 a ÎCCJ.