avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA Norma de Venit TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA Norma de Venit TVA

Sunt PFA cu norma de venit. Venitul meu vine in proportie de 100% din strainatate prin transfer bancar. (tara UE)

Am inteles ca daca depasesc cota de norma de venit nu se va intampla absolut nimic, trebuie sa platesc doar norma stabilita si atat. In primul rand as vrea sa stiu daca acest lucru este adevarat. (in momentul de fata depasesc cota cu aproximativ 6-7x)

Deasemnea as vrea sa stiu daca trebuie sa platesc TVA doar in cazul in care depasesc venitul anual de 35,000 EUR (rata din 1 jan 2007), sau daca este vorba de venituri din strainatate atunci se aplica un alt plafon pt TVA?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
mik_zoltan, utilizator
Cel mai recent răspuns: mik_zoltan , utilizator 17:57, 3 Februarie 2012
serviciile intracomunitare in cauza sunt taxabile dar nu in romania, ci in tara beneficiairilor, acestia fiind obligati la plata tva acolo.


Va multumesc!

Ei NU platesc in momentul de fata TVA in tara lor. Asta inseamna ca ei defapt incalca legea?

Colaboratorul din Suedia este o organizatie non-profit. Si in acest caz ar trebui sa plateasca TVA?

Colaboratorul din Cipru nu plateste TVA in tara lui, deci asta inseamana ca nu respecta legea, iar daca eu emiteam factura trebuam sa trec codul lui de TVA (VAT)? + declaratia VIES, deci prin urmare colaboraturul respectiv ar fi fost descoperit de aurotiratile lui ca incalca legea? (deoarace aceste tranzactii sunt comunicate intre state?)

Care sunt amenzile pentru operatiuni intracomunitare nedeclarate, si cum pot autoritatile descoperi acest lucru?


Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
mik_zoltan, utilizator
nu platesc tva in tara lor pentru ca dvs. nu v-ati inregistrat in scopuri de tva intracomunitar si nu ati emis factura.

organizatiile nonprofit pot deveni persoane impozabile daca desfasoara si activitati economice, in functie de statutul fiecareia dintre ele.

dupa inregistrarea in scopuri de tva intracomunitar, dvs. trebuia sa solicitati un VAT number de la colaboratorii dvs.

posibilitatile sunt:

1. colaboratorul nu detine VAT number, atunci se considera ca este o persoana neimpozabila si prin urmare locul prestarii este romania, deci se taxeaza aici. cum dvs. nu sunteti platitor de tva pentru ca nu ati depasit plafonul de 35.000 euro, trebuia eliberata o factura de pe codul unic de inregistrare de la ORC (fara tva)

2. colaboratorul detine VAT number, atunci este persoana impozabila si prin urmare locul prestarii nu este in romania deci se taxeaza in tara beneficiarului.
mai departe trebuia sa emiteti o factura fara TVA de codul de tva intracomunitar primit la inregistrare si sa depuneti decl. 390 vies.

amenzile sunt de la 1.000 la 5.000 lei pentru neinscrierea in ROI si la fel pentru nedeclararea operatiunilor in vies.

cum pot descoperi acest lucru? sunt mai multe criterii dar nu sunt eu in masura sa le precizez.
1. colaboratorul nu detine VAT number, atunci se considera ca este o persoana neimpozabila si prin urmare locul prestarii este romania, deci se taxeaza aici. cum dvs. nu sunteti platitor de tva pentru ca nu ati depasit plafonul de 35.000 euro, trebuia eliberata o factura de pe codul unic de inregistrare de la ORC (fara tva)

Asta este cazul. Organizatia din Suedia nu detine VAT number. Am vorbit astazi cu ei. Nu am ninciun contract de colaborate, insa ei erau nevoiti sa depuna un document la administratia lor de finante referitoara la faptul ca eu sunt "angajat strain" la organitia lor (nu firma colaboratoare) care desfasoara activitatea dintr-o alata tara. Ei nu platesc taxe in Suedia si pe formularul in cauza este mentionat ca persoana angajata plateste taxe in tara lui. (care este adevarat - nu am evazionat, am platit impozit pe venit anul trecut 100%, + sanatate + etc. iar in acest an am trecut la norma de venit). Deci practic in acest caz pur si simplu nu se aplica TVA (deoarace organizatia nu are VAT number, iar eu sunt neplatiror de TVA si nu am depasit volumul anual de 35,000 Eur)? - adica totul este OK?

Altfel este situatia cu compania din Cirpu.



Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
mik_zoltan, utilizator
mi se pare OK cu organizatia din Suedia, daca e asa cum spuneti dvs.

mult succes!
xerxes a scris:

mi se pare OK cu organizatia din Suedia, daca e asa cum spuneti dvs.

mult succes!

Da, se pare ca asta este situatia. Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor de tva intracomunitar, neplatitor de tva in romania floreph floreph Buna ziua, As vrea sa va vorbesc despre o situatie despre care nimeni nu imi poate da amanunte pentru ca este foarte rara. Firma mea de vanzari online ... (vezi toată discuția)
Ce declaratii trebuie depuse in cazul unei achizitii intracomunitare de servicii pentru un ong mariastatescu mariastatescu Buna ziua! Am un ong care urmeaza sa faca achizii de servicii de cercetare de marketing de la o firma din Cipru (8750 euro). Ce declaratii trebuie sa depun? ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)